Доступність посилання

ТОП новини

Судді-мільйонери проти очищення влади («СХЕМИ» | ВИПУСК №19)


Також у випуску: Золотий квиток | Тіні забутих клерків

Судді проти люстрації

Звільнення з державної служби зрадників, хабарників та корупціонерів цілком очікувано наштовхується на потужний спротив з боку зазначених осіб. Подекуди, це ставить під загрозу весь люстраційний процес, який розпочався з моменту ухвалення закону про очищення влади, що так довго виборювало суспільство. Нині проти закону схоже постали українські судді. Вони вирішили піддати під сумнів його відповідність конституції. Марія Землянська визначила, хто ж саме ініціював суддівський демарш проти люстрації, та віднайшла суддів-мільйонерів у Верховному суді України, який ухвалив доленосне рішення – оскаржити закон про очищення влади у Конституційному суді.

Золотий квиток

За часів Віктора Януковича державні закупівлі не один раз ставали предметом журналістських розслідувань через те, що проводились під заздалегідь відомого переможця.

Схоже, що одним з таких випадків є ухвалене торік київською владою рішення залучити інвестора для створення в Києві єдиного електронного квитка для пасажирів громадського транспорту. З’ясувалось, що протягом наступних десяти років щоразу оплачуючи 2 гривні за проїзд в метро – 17 копійок ми будемо платити таємничим інвесторам. Чи є за що? і хто вони, щасливчики, що за цей час зможуть заробити не менше одного мільярда гривень? Провів розслідування та знає відповіді – Олександр Чорновалов.

Тіні забутих клерків

У минулих випусках ми показували, як у Борисполі попри судову заборону та протести мешканців зводиться заправка мережі «БРСМ-Нафта», яку пов’язують з колишнім міністром уряду Азарова Едуардом Ставицьким.

Тоді, ні прокуратура, ні виконавча служба не звернули на це увагу. В результаті посеред житлових будинків та продуктових магазинів таки з’явилася нова автозаправка.

З’ясувалося, що прокуратура будучи головним позивачем у справі – раптово змінила свою позицію та перестала з’являтись на засіданнях суду, а зрештою взагалі відкликала апеляційну скаргу. Невже прокуратура, що має захищати інтереси народу – зіграли в піддавки з власниками БРСМ-Нафти? Розбиралася Людмила Тягнирядно.

  • Зображення 16x9

    Олександр Чорновалов

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2015 року. Журналіст-розслідувач телевізійної програми «Схеми. Корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та Першого суспільного). Маю економічну освіту. З 2005 по 2014 рік працював в щотижневій газеті «Комерсант-Україна», пройшов шлях від журналіста до редактора відділу. Призер і номінант багаточисленних журналістських конкурсів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG