Доступність посилання

ТОП новини

Залізниця Німеччини зупинилася – машиністи страйкують


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Німецькі трудящі відстоюють свої права на гідну оплату праці та коротший робочий тиждень

Берлін – Профспілка німецьких машиністів розпочала тижневий страйк. За повідомленням профспілкової прес-служби, уже припинено обслуговування вантажних перевезень, пасажирські потяги теж планують зупинити, що спричинить не лише незручності пасажирам, а й величезні збитки концерну «Німецькі залізниці» та економіці країни загалом.

Залізниця Німеччини зупинилася – машиністи страйкують
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Нині у Німеччині йдеться не лише про ефективніше управління залізничними перевезеннями, а й про систему взаємодії трудящих з роботодавцями. Про причини, які підштовхнули залізничників до страйку, повідомив глава профспілки машиністів Німеччини Клаус Везельськи.

Причиною стало небажання основного роботодавця – концерну «Німецькі залізниці» – поступитися своїм працівникам, які вимагають підвищення зарплат на 5 відсотків, скорочення робочого тижня
Клаус Везельськи

«Причиною стало небажання основного роботодавця – концерну «Німецькі залізниці» – поступитися своїм працівникам, які вимагають підвищення зарплат машиністам локомотивів на 5 відсотків, скорочення робочого тижня з 39 годин до 37. Профспілка висуває також інші вимоги – щодо укладення нових трудових угод не лише з машиністами, а й з іншими працівниками», – каже Везельськи.

Натомість концерн пропонує залізничникам поступове підвищення зарплатні на 4,7 відсотка з липня та одноразову виплату 1 тисячі євро.

Загрожує вселенський хаос, хоч вихід є

Експерти щодо результатів страйку прогнозують хаос та мільярдні втрати підприємств усіх галузей. Однак, на їхню думку, вимоги залізничників цілком реальні. Зокрема зменшення на дві години робочого тижня. Експерти кажуть, що сучасні технології і підвищення управлінського рівня сприятимуть зростанню продуктивності праці, за рахунок чого буде віднайдена можливість для скорочення робочого часу.

Коли оприлюднюються наміри про страйк, водночас протестуючі відхиляють будь-яке посередництво для швидкого вирішення проблеми
Зігмар Габріель

Тим часом хвиля протестів залізничників не знайшла розуміння у транспортному відомстві. Крім того віце-канцлер і глава міністерства економіки Німеччини Зігмар Габріель закликають страйкарів зупинитися, оскільки в результаті країна матиме такі величезні збитки, що це поставить під сумнів чинність їхніх вимог.

«Питання ще й у тому, що взагалі відбувається у самій «Німецькій залізниці», насамперед тоді, коли оприлюднюються наміри про страйк, водночас протестуючі відхиляють будь-яке посередництво для швидкого вирішення проблеми», – заявляє Зігмар Габріель.

Якщо прогресу у переговорах не буде, то обидві погоджуються залучити до них незалежних посередників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG