Доступність посилання

ТОП новини

Чеські митці «подарували» Земана Путіну


Президент Чехії Мілош Земан
Президент Чехії Мілош Земан

«Нічого ціннішого за нашого президента не маємо. Незважаючи на це віримо, що цей унікальний дар із рук чеського народу залишите собі»

У Чехії митці «подарували» нинішнього чеського президента керівнику Росії Володимиру Путіну. Дарчого листа, який підписали десятки людей із чеської культурної сцени, вони відправили за адресою «Москва. Кремль», копії передали у російське посольство у Празі та місцевим засобам масової інформації. Це вже не перша акція протесту чеської громадськості проти проросійської позиції президента Чехії Мілоша Земана на тлі російської агресії в Україні.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Шановний пане президенте Російської Федерації Володимире Володимировичу Путіне! З нагоди ювілею закінчення Другої світової війни та на знак вдячності за участь російського народу у визволенні нашої країни, ми вирішили Вам, найвищому представнику Російської Федерації передати в дар найвищого представника Чеської Республіки, президента Мілоша Земана. Наш дар мав би бути доставлений Вам не пізніше дня ювілею. Ми – мала країна, і нічого ціннішого за нашого президента не маємо. Незважаючи на це, віримо, що цей унікальний дар з рук чеського народу залишите собі. З братнім привітом, Ігор Малієвський, Ярослав Рудіш», – так звучить текст листа повністю.

Наполягання президента Чехії Мілоша Земана на тому, що він таки поїде святкувати День перемоги до Москви попри агресію Кремля проти України та попри протести не лише опозиції, але і чеського уряду, викликало обурення серед чеської громадськості. В парламенті цієї країни точилася дискусія про те, чи потрібно оплачувати таке відрядження президента, яке може потенційно зганьбити державу, адже всі інші європейські лідери бойкотують помпезні заходи в Москві. Врешті вирішили заплатити, попри пропозиції деяких журналістів взяти квиток в один кінець.

Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) та президент Чехії Мілош Земан. Архівне фото
Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) та президент Чехії Мілош Земан. Архівне фото

Та ідея відіслати президента до Москви без повернення, не зникла. Письменники Ярослав Рудіш та Ігор Малієвський вирішили її розвинути під час свого виступу в літературному кабаре. В інтерв’ю Радіо Свобода один зі співавторів дарчого листа російському президентові Ігор Малієвський розповів, що текст листа був мистецьким гепенінгом, який так сподобався глядачам, що підписувати листа почали вже під час виступу.

«Ми його прочитали глядачам. Він викликав великий інтерес, низка глядачів підписала його прямо там. Під цим листом кілька десятків прізвищ відомих письменників і митців. Із тих письменників, яких переклали українською мовою, Катержіна Тучкова, Ярослав Рудіш, голова Асоціації чеських письменників Ян Рудіш», – розповідає письменник.

Я сам зараз провів в Україні кілька тижнів, стежимо за ситуацією досить уважно
Ігор Малієвський

Ігор Малієвський говорить, що головним поштовхом до написання цього листа була ситуація в Україні. «Я сам зараз провів в Україні кілька тижнів, займався фотографією у Львові, мав там кілька вистав, тому стежимо за ситуацією досить уважно. Ми не є політиками, тому відповіли мистецькою акцією. Але, думаю, що це могло би бути послання всім людям в Україні, що чеська політика – це не лише президент Земан, бо він представляє радикально пропутінські настрої. А тому ми і вирішили подарувати його пану Путінові. І думаємо, пана Путіна він потішить», – пояснює митець.

Пославши копії дарчого листа на різні адреси, включно з президентською, «щоб він знав, що його будуть дарувати», письменники не очікують офіційної відповіді ані від російського, ані від чеського президентів. А всім бажаючим долучитися до їхньої акції вони радять проявити власну фантазію.

«Це не є жодна петиція, то ми радимо людям, які б також хотіли подарувати президента Земана президентові Путіну, нехай це зроблять індивідуально: куплять гарний конверт, намалюють на ньому гарний малюночок, чи поприскають парфумами, щоб воно якось гарно виглядало, і пошлють йому листа, що і вони йому хочуть подарувати нашого президента», – дає мистецькі поради один зі співавторів листа.

Над матеріалом працювали Марія Щур та Оксана Пеленська

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG