Доступність посилання

ТОП новини

Московське «кривосуддя» проти Надії Савченко


Російський суд несподівано ухвалив рішення про продовження терміну арешту української льотчиці до 30 червня

Басманний суд столиці Росії в середу проводив два засідання у справі Надії Савченко. На першому розглядався протест захисту на відмову відпустити українську льотчицю на сесію ПАРЄ в квітні. Друге засідання було присвячене терміну продовження арешту.

Про те, що на 6 травня призначили розгляд скарги захисту Савченко на відмову слідства відпустити українську льотчицю на сесію ПАРЄ, було відомо ще минулого тижня. А про те, що цього ж дня суд вирішуватиме питання про продовження арешту Надії Савченко, з’ясувалося тільки напередодні. Її адвокати просили перенести засідання, але суд їм у цьому відмовив. За словами одного з адвокатів Савченко Марка Фейгіна, суддя таким чином порушив російське законодавство.

«Нам тільки вчора в другій половині дня повідомили про те, що буде другий цей процес, тобто порушені процесуальні терміни. Нас за 2-3 дні повинні були повідомити, відповідно до кримінально-процесуального кодексу. Це робиться за більш довгий термін, а не за день. І Савченко, яка дізналася про це тільки сьогодні, не змогла підготуватися до процесу. Хоча такі гарантії і в обвинувачуваної, і в захисту є. Але в російському процесі їх не дотримуються. Це звичайна історія у засіданнях суду», – зауважив Фейгін.

Серце Надії

У скарзі на відмову відпустити Надію Савченко на сесію ПАРЄ, суд не прийняв аргументів захисту. На клопотання про перенесення засідання щодо продовження терміну арешту також було відмовлено. Під час другого засідання Надія поскаржилася на те, що у неї тисне в грудях і болить серце. І тоді була викликана бригада швидкої допомоги. Адвокат Марк Фейгін каже, що це ймовірно була реакція його підзахисної на немотивовані відмови суду.

«Надія мабуть зреагувала на це болісно і попросила, щоб їй викликали лікаря. А в таких випадках нічого іншого не буває, крім виклику швидкої допомоги», – зауважив адвокат.

Лікарі констатували, що Савченко може брати участь у засіданні суду. Кілька днів тому члени громадської спостережної комісії відвідали Надію Савченко в СІЗО. За словами правозахисниці Єви Меркачевої, на тлі голодування в української льотчиці почалася алергія.

«Вона виглядала трохи пригніченою. У неї почервоніли ноги, а це алергія. Вона вважає, що це пов’язано з її внутрішнім станом. Адже вона то призупиняє, то починає знову процес голодування. А це в організмі збій не тільки для харчової системи, але і для гормональної, для нервової. І в неї почалася ця алергія», – сказала Меркачева Радіо Свобода.

Незважаючи на це, Басманний суд Москви продовжив термін арешту Надії Савченко до 30 червня.

(Відео «Грани.ру»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG