Доступність посилання

ТОП новини

Тест ЗНО – помилка укладачів чи спекуляція


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

​Майже 12 тисяч людей підписали петицію із закликом реформувати ЗНО та анулювати 5 завдань останнього тесту з української мови

Іванна Салига

Київ – Сезон випускних тестів у школах, цього року почався скандалом. Школярі вимагають, щоб їм зарахували або ж анулювали тести, на які, за їхніми словами, відповісти правильно було неможливо. На захист випускників вже виступають освітяни та письменники. В самому Центрі оцінювання якості освіти, до якого і мають претензії випускники, до протестів ставляться скептично. Запевняють, що фахівці вже працюють над аналізом тестів і шукають рішення.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Близько 12 тисяч людей виявили своє обурення через підпис петиції. І, якщо ця цифра досягне 25 тисяч, то ми її безпосередньо відправимо міністру освіти, по-друге, в Український центр оцінювання якості освіт, і по-третє, президенту України», – розповідає вже майже випускник столичної школи Борис Вартанов.

Школярі вимагають анулювати, або зарахувати як правильні відповіді, що стосуються тексту Галини Пагутяк «Маленький шлях – не для людей». Адже цей твір є філософського змісту, а, отже, аналізує його кожен по-своєму. Випускники вийшли пікетувати Міністерство освіти України, проте результатом не вдоволені.

«Ми завели їх у глухий кут, вони не змогли відповісти на жодне наше питання. Як це можливо – нема ні чітких відповідей, ні чітких термінів, ні чіткого складу комісії, ні механізму апелювання, ми навіть не знаємо до кого апелювати», – розповів Борис.

На боці абітурієнтів активно виступає доцент Львівського університету імені Івана Франка Богдан Тихолоз. На своїй сторінці у Facebook він публікує питання, які, на його думку, є найбільш суперечливими або взагалі неправильними. Також Галина Пагутяк написала відкритого листа до директора Центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука, з вимогою виконати прохання студентів та вибачитись за завдані моральні збитки.

«Діти вибрали мене своїм захисником. Вони просили, щоб я стала на їхній захист. Треба допомагати нашим випускникам, тому що в нас така система освіти, яка принижує людину», – розповідає письменниця.

В нас така система освіти, яка принижує дитину – Пагутяк

В самому Центрі оцінювання якості освіти запевняють, що намагаються дослухатись до двох сторін: тих, які протестують, і до тих, які правильно виконали завдання та претензій не мають.

«Єдиною причиною того, що журналісти назвали скандалом, є те, що велика кількість абітурієнтів не змогла справитись із цими завданнями», – вважає голова Центру Ігор Лікарчук. І додає, що оскаржувати результати можна буде після їхнього оприлюднення.

Міністр освіти Сергій Квіт не вважає проблемою ситуацію навколо ЗНО, і закликає абітурієнтів не хвилюватися.

«Це питання вивчається із статистичної точки зору, тому що там є методика певна. І в будь-якому разі рішення, яке прийметься, буде на користь абітурієнтів, тому хай не хвилюються», – пояснив міністр у коментарі Радіо Свобода. Термінів ухвалення такого рішення міністр однак не назвав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG