Доступність посилання

ТОП новини

Молдовського бізнесмена звинувачують у крадіжці п'ятої частини ВВП країни


Ілан Шор
Ілан Шор

Антикорупційний центр заарештував бізнесмена Ілана Шора, його звинувачують у виведенні мільярда доларів з трьох комерційних банків

Молдовсько-ізраїльського бізнесмена Ілана Шора 6 травня доставили у статусі обвинуваченого до Національного центру боротьби з корупцією Молдови. Про це повідомила молдовському виданню Noi.md керівник прес-служби Національного центру Анжела Старинська. За її словами, Шора вирішили взяти під варту.

За повідомленням Молдовської служби Радіо Свобода, Шор поширив звернення, у якому заявив, що не заарештований, а співпрацює зі слідством і не збирається залишати Кишинів. Видання пов'язує арешт підприємця з розкраданнями грошей з Banca de Economii (Ощадного банку Молдови), одним з членів ради директорів якого був бізнесмен. Потім, як пише Молдавська служби Радіо Свобода, викрадені гроші відмивалися через два інші банки, де у Шора були зв'язки – Unibank і Banca Socială, а потім переводилися в офшорні компанії.

За даними звіту аудиторської компанії Kroll, всього таким чином могло бути викрадено близько 10 мільярдів леїв, або мільярд доларів, тобто п'ята частина ВВП небагатої республіки.

За словами депутата від Ліберальної партії Молдови Юрія Кірінчука, у звіті агентства Kroll вказаний 21 акціонер Unibank, пов'язаний з Шором.

«Всі компанії і люди були формальними акціонерами банку, а головним– Шор. Дев'ятеро з акціонерів – компанії з Великобританії, які замішані у відмиванні грошей в Молдові, Росії та Латвії. Аурел Марінеску очолював раніше бізнес сім'ї Статі (Stati Holding), а, як казав сам Шор, бізнесмен Габріел Статі є його другом і партнером по бізнесу. Віорел Мелнік (колишній голова Митної служби Молдови – ред.) є директором Dufremol. Громадянка Росії Лілія Плескачевского – імпресаріо співачки Жасмін (дружини Шора)», – заявив депутат.

Кірінчук пише, що, купуючи акції Unibank, Шор хотів отримати для своїх компаній кредити, які не мав наміру повертати.

«До кінця 2012 року, через чотири місяці після придбання акцій Unibank, кредитна лінія компаній Шора склала 370 мільйонів леїв, тоді як ще за рік до цього – не перевищувала 115 мільйонів леїв», – зазначив Кірінчук.

Минулими вихідними в Кишиневі відбувся масовий мітинг проти корупції: на площі зібралися 40 тисяч людей, які вимагали розслідувати зникнення грошей з трьох банків країни.

28-річний підприємець Ілан Шор народився в Молдові, однак живе у Тель-Авіві і має ізраїльський паспорт. За його словами, він з 13 років займався бізнесом, почавши з магазину мобільних телефонів і міні-типографіі. На початок 2015 року Шор входив до десятки найбагатших людей Молдови. Йому належить мережа магазинів безмитної торгівлі Dufremol, він підтримує футбольний клуб FC MILSAMI, а також входить до ради директорів Banca de Economii (Ощадного банку Молдови) і Кишинівського аеропорту.

У 2010 році Шор одружився з російською співачкою Жасмин.

У березні 2015 року Національний антикорупційний комітет Молдови почав розслідування діяльності Шора в Banca de Economii і звинуватив його в розкраданні 10 мільярдів леїв. Після цього підприємцю був заборонений в'їзд до Росії.

Оригінал матеріалу – на сайті «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG