Доступність посилання

ТОП новини

Невизначеність у Британії. Королівство обирає парламент


Відкриття виборчої дільниці у північній Англії. 7 травня 2015 року
Відкриття виборчої дільниці у північній Англії. 7 травня 2015 року

«Непередбачувані вибори у Британії можуть привести до Вестмінстера непередбачуваних депутатів»

Лондон – У Великій Британії сьогодні парламентські вибори. Загалом у перебігу цих виборів 50 мільйонів громадян Сполученого Королівства обирають 650 депутатів британського парламенту, які й посядуть свої місця в історичній будівлі Вестмінстера над Темзою у Лондоні. Виборчі дільниці (а їх 50 тисяч по всій країні) працюють до 22-ї години за місцевим часом від 7-ї ранку. Певну кількість парламентських місць вже оголосять до опівночі сьогодні, проте остаточних результатів очікують у п’ятницю по обіді.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Майже 6 довгих тижнів передвиборчої кампанії, 5 років складного існування коаліційного уряду у Вестмінстері, і ось нарешті у Великій Британії настав день виборів. Британські громадяни голосують на виборчих дільницях, щоб обрати тих, хто представлятиме їхні інтереси у парламенті, і, опосередковано, вирішити, хто ж таки мешкатиме у резиденції британського прем’єра на лондонській Давнінґ-стріт, 10.

Більшість виборчих дільниць розташовані у школах, громадських центрах та церквах, водночас також надходять повідомлення про окремі виборчі дільниці, облаштовані у традиційних британських пабах, офісах та навіть у шкільних автобусах. Підрахунок голосів у Сполученому Королівстві здійснюється швидко упродовж ночі по закритті виборчих дільниць. Представник Британської асоціації виборців Ґрем Нейлл вважає, що система підрахунку голосів у Британії є чітко відлагодженою й ефективною, бо кінцеві результати вже стануть відомі наступного дня.

«Підрахунок голосів триватиме цілу ніч. Загалом все це відбуватиметься у 533 виборчих округах в Англії, 59 у Шотландії, 40 у Вельсі та 18 у Північній Ірландії. Внаслідок виборів оберуть загалом 650 депутатів британського парламенту. Відтак для здобуття парламентської більшості потрібна кількість депутатських мандатів, яка перевищуватиме половину від загального числа депутатів, тобто, не менше від 326», – зазначає Ґрем Нейлл.

Одна з виборчих дільниць в Англії. 7 травня 2015 року
Одна з виборчих дільниць в Англії. 7 травня 2015 року

Загалом вибори у Британії відбуваються за доволі усталеною та перевіреною схемою. Велика кількість британських виборців, які приходять на виборчі дільниці, вже більш-менш знає за кого голосуватиме. Водночас ці вибори у Британії вважають доволі непередбачуваними у плані результату, бо ж існує помітна кількість виборців, які до кінця ще не визначились, за кого вони голосуватимуть.

Британці вперше голосують в інтернеті

Вперше британці отримали змогу голосувати на загальних виборах в інтернетному режимі. А в популярній мережі Твіттер розповсюдили спеціальний заклик прийти на виборчі дільниці і проголосувати. Директор відділу зв’язків з громадськістю компанії Твіттер Люїс Вілтшир вважає це нововведення надзвичайно важливим перш за все для молодих британських виборців.

«Коли користувачі Твіттер у Сполученому Королівстві відкриють цю соціальну мережу у день виборів, вони побачать заклик піти і проголосувати. А коли вони проголосують, вони побачать гештеґ «Я проголосував», і з’явиться символ, який спонукатиме тих, хто стежить за посиланнями на Твіттері, піти і зробити те саме», – пояснює Люїс Вілтшир.

Отож треба зачекати буквально десь 15 годин по тому, як закриються виборчі дільниці у Сполученому Королівстві, щоб дізнатися, кому британці довірили місця у Вестмінстері нового скликання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG