Доступність посилання

ТОП новини

Кримський правозахисник: розправа над активістами вже давно триває


Акція проти агресії Росії в Україні. Варшава, лютий 2015 року
Акція проти агресії Росії в Україні. Варшава, лютий 2015 року

«26 лютого Крим не був під юрисдикцією Росії, і інкримінувати будь-що громадянам України на території України – правомірні лише українські служби, а не Росія»

У Криму заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, якого утримують у сімферопольському СІЗО, перевели в карцер. Як повідомляв сайт «Крим.Реаліі», у відповідь на це Ахтем Чийгоз оголосив голодування.

26 лютого 2014 року під кримським парламентом зібралися кілька тисяч прихильників кримськотатарського Меджлісу і «Русского единства». Організаторами заходу виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксьонов. Тоді в результаті зіткнень двоє людей загинули. Слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу.

У рамках його розслідування «за підозрою в організації та участі в масових заворушеннях» 29 січня поточного року був затриманий заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз. Йому обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 19 лютого 2015 року, а потім продовжили до 19 травня.

Ахтем Чийгоз
Ахтем Чийгоз

Радіо Свобода поцікавилось подробицями і звернулось до одного з координаторів Комітету зі захисту прав кримських татар, якого видворили з Криму як іноземного громадянина, Синавера Кадирова.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– На жаль, я володію теж не повним обсягом інформації. Але ось якою частиною не володію: я не знаю причини того, за що його помістили до карцеру – а причин може бути багато. Але знаю про те, що його туди помістили, і що до карцеру він, нібито, оголосив голодування. Ось рівно стільки, скільки, власне мені дозволяють отримати інформації.​

– Чи Ви знаєте, на який час він оголосив голодування, на скільки днів?

Я не знаю причини того, за що його помістили до карцеру – а причин може бути багато

– На жаль, ні. Що ж до причин голодування – є попередня: нібито на знак протесту проти цієї самої справи. Але наскільки воно відповідає дійсності, я ще не беруся судити. Ми зробили запит і попросили дізнатися причину, чому він оголосив голодування, і причину того, чому його помістили в карцер.

Синавер Кадиров
Синавер Кадиров

Чи його помістили туди в результаті того, що він оголосив голодування, оскільки ще я пам’ятаю зі старих часів, що у них така практика – вони ніби говорять про те, що «у нас немає окремих камер», а оскільки людина оголосила голодування – їй потрібна окрема камера, вони зазвичай вдаються до камер карцеру. Чи пов’язане це ось із цією практикою, чи ж із чимось іншим – дуже складно сказати.

– Напередодні Рифат Чубаров сказав, що, на його думку, готується розправа над Ахтемом Чийгозом, і що ескалації очікують напередодні 18 травня – Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу – чи Ви погоджуєтеся з такою думкою?

26 лютого Крим не був під юрисдикцією Росії, і інкримінувати будь-що громадянам України за дії, які вони скоювали чи не скоювали на території України – правомірні лише українські служби!

– Давайте будемо говорити так: вона не готується, вона вже відбувається з моменту його арешту, тобто попереднього ув’язнення – уже з цього моменту можна вважати, що (ескалація) здійснюється. Хоча б з однієї простої причини: сама справа є просто політичним замовленням. 26 лютого Крим не був під юрисдикцією Росії, і інкримінувати будь-що громадянам України за дії, які вони скоювали чи не скоювали (це не так важливо) на території України – правомірні лише українські служби, українська держава! Але аж ніяк не Росія, і не відповідно до російського законодавства.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG