Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ: День Перемоги політики використовують для передвиборчих дивідендів – політолог


В місті на 9 травня побоюються заворушень, міліція обіцяє посилене патрулювання

Дніпропетровськ – У Дніпропетровську 9 травня побоюються зіткнень між громадянами. Про це заявляють у місцевій ветеранській організації. В одному й тому ж місці заплановані акції під егідою різних політичних сил, і хоча вони, як передбачається, відбуватимуться без політичних гасел та прапорів, непорозуміння не виключені, зазначає і дехто з експертів. Між тим правоохоронці повідомляють про посилення заходів безпеки напередодні й у день 9 травня.

9 травня у Дніпропетровську в одному й тому ж місці, біля пам’ятника Вічної Слави, й приблизно в один час плануються акції різних сил.

«Опозиційний блок» збирає своїх прибічників і ветеранів на акцію «Марш Перемоги». За словами заступника керівника Дніпропетровської міської організації партії Сергія Суханова, захід покликаний «віддати данину поваги до подвигу ветеранів». Учасники покладуть квіти до монумента та попрямують на Набережну Дніпра, де буде концерт, солдатська каша, виставка військової техніки. У заході запланована участь кількох десятків Ветеранів Великої Вітчизняної війни.

Одразу опісля цього заходу біля того самого пам’ятника має відбутись інша акція, ініційована громадськими активістами та «Фондом оборони країни», яку анонсував член наглядової ради Фонду, екс-заступник голови ОДА за головування Ігоря Коломойського Геннадій Корбан. Члени громадських організацій, волонтери, учасники АТО з родинами мають вийти під гаслом «Онуки – дідам: ви перемогли – і ми переможемо». Учасники цього заходу також покладуть квіти до монументу й попрямують на Алею Героїв – вшановувати пам'ять Небесної сотні та полеглих бійців АТО. Організатори заходу очікують, що в акції візьмуть участь близько 600 осіб, серед яких понад 150 – учасники бойових дій на Донбасі. Геннадій Корбан запевняє, що захід буде поза політикою й сприятиме «зв’язку поколінь».

9 травня для нас – пам’ятний день. Ми будемо шанувати цю традицію і в цей день вшануємо пам’ять наших близьких, дідів і людей, які загинули і продовжують віддавати життя за свою Батьківщину
Геннадій Корбан

«Ніякої політики тут немає і ніяких політичних прапорів колона нести не буде. Будуть лише прапори України і, можливо, прапори деяких добровольчих і військових підрозділів, які приєднаються до покладання квітів. 9 травня для нас – пам’ятний день. Ми будемо шанувати цю традицію і в цей день вшануємо пам’ять наших близьких, дідів і людей, які загинули і продовжують віддавати життя за свою Батьківщину», – зазначив Геннадій Корбан.

«Ветеранів можуть образити, а ті можуть спалахнути»

Однак запланована хода учасників АТО 9 травня викликала занепокоєння в обласній організації Спілки ветеранів України. Її керівник Станіслав Шевченко у відкритій заяві попросив організаторів «не нагнітати ситуацію, не робити тисняву на невеликій площі» і провести ходу в інший час. У коментарі Радіо Свобода лідер ветеранського об’єднання зазначив, що члени його організації побоюються провокацій з боку молоді.

Дніпропетровськ завжди був спокійним містом, але я не виключаю провокацій. Але я не думаю, що це може бути з боку ветеранів. Ветерани – народ спокійний, це гідні люди
Станіслав Шевченко

«У добровольчих батальйонах можуть різні бути… Ветеранів можуть образити, а ті можуть спалахнути. Все може бути. Чому я й попросив Корбана перенести свій захід на годину-дві. Це було б нормально. Дніпропетровськ завжди був спокійним містом, але я не виключаю провокацій. Але я не думаю, що це може бути з боку ветеранів. Ветерани – народ спокійний, це гідні люди. У нас буде акція «Безсмертний полк». Ніякої політики не буде, це вже в минулому», – сказав Станіслав Шевченко.

«Георгіївська» стрічка, при всьому моєму скептичному до неї ставленні, не заборонена законом – експерт

Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов провокації 9 травня в місті вважає цілком ймовірними. Зазначає: цей день політики з різних таборів звикли використовувати, аби заробляти собі передвиборчі дивіденди.

Влада мала б працювати на примирення, а для цього політики не повинні торкатись цієї дати своїми руками
Андрій Золотарьов

«Головна проблема в тому, що для українських політиків немає нічого святого, вони й самі – люди не святі. 9 травня знову будуть використовувати для політичного «заробітку». Відтак цього дня можуть відбутись досить серйозні провокації. Різні оцінки того, що відбувалось 70 років тому, підсилюють цю вірогідність. Я вважаю, що влада мала б працювати на примирення, а для цього політики не повинні торкатись цієї дати своїми руками», – каже експерт.

Водночас, заявляє він, правоохоронці мають забезпечити учасникам різних заходів їхнє конституційне право на свободу слова й зібрання.

«Хто б з якими гаслами, з якими стрічками не ходив, все має бути за законом. Є ті, хто вважає 9 травня Днем Перемоги, є ті, хто вважає 8 травня Днем пам’яті і примирення, – і тим, і тим мають забезпечити можливість відзначити ці дні так, як вони вважають за потрібне. Треба пам’ятати, що і «георгіївська» стрічка, при всьому моєму скептичному до неї ставленні, і «Прапор Перемоги» не заборонені законом, тобто їх мають право вільно носити. Треба було б посадити за «круглий» стіл учасників усіх запланованих заходів й узгодити правила поведінки. Тоді не буде ексцесів. Не хотілось би, щоб Дніпропетровськ «відзначився» таким чином», – вважає Андрій Золотарьов.

Міліція посилює патрулювання

Між тим правоохоронці повідомили, що посилюють заходи безпеки. За заявами з міліції, 9 травня у Дніпропетровську в місцях масового скупчення людей вибірково перевірятимуть сумки. За масовими заходами також стежитимуть за допомогою десятків відеокамер.

Просимо поставитися до цього з розумінням, адже ми не повинні допустити правопорушень і просимо сприяти в цьому
Артем Лісогор

«Просимо поставитися до цього з розумінням, адже ми не повинні допустити правопорушень і просимо сприяти в цьому», – сказав начальник відділу забезпечення масових заходів управління громадської безпеки обласного управління міліції Артем Лісогор.

Міліція також закликала дніпропетровців бути пильними й повідомляти правоохоронцям про підозрілі предмети й підозрілих людей.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG