Доступність посилання

ТОП новини

Деякі українці не розуміли, навіщо їх евакуюють з Непалу – Кутєпов


Українці сплять на злітній смузі в аеропорту Делі, поки екіпаж ремонтує літак (Фото зі сторінки Facebook Євгена Жданова)
Українці сплять на злітній смузі в аеропорту Делі, поки екіпаж ремонтує літак (Фото зі сторінки Facebook Євгена Жданова)

Виявляється, коли ми вилітали з Києва, то навіть не було підтвердження посадки в Делі, не те що в Непалі – журналіст

Разом із виконувачем обов'язків голови Держслужби з надзвичайних ситуацій Зоряном Шкіряком евакуювати українських громадян з Непалу поїхали журналісти. Завдяки їхній присутності в українців була можливість читати неофіційну, нехай і не завжди дуже точну, інформацію, з місця подій – спочатку з Делі, потім з Катманду, а потім з Баку. Одним з найбільш активних серед них був репортер Hromadske.tv Богдан Кутєпов. Він розповів Радіо Свобода, як журналісти потрапили до літака, чого чекали від подорожі та можливу диверсію проти Шкіряка.

– У четвер виконувач обов'язків командувача Повітряних сил Збройних сил України заявив, що вже 30 квітня вони знали, що український літак пустять до Катманду щонайменш 3 травня. Хто довів до відома журналістів, що поїздка триватиме всього добу?

Богдан Кутєпов
Богдан Кутєпов

​– Керівниця прес-служби ДСНС сказала журналістам, що виліт 29 квітня, повернення 30 квітня. Я з колегою, знаючи, що туди 8-9 годин льоту, намалювали собі картинку, що ми туди летимо, відпочиваємо там кілька годин, потім працюємо кілька годин, потім сідаємо і прилітаємо в Україну.

Я думав, що в Катманду наші рятувальники будуть допомагати, розгрібати. За словами рятувальників в літаку, вони так і хотіли. Але їм сказали : «Ні, це транспортна операція»

Я думав, що в Катманду наші рятувальники будуть допомагати, розгрібати. Було дивно, чому так багато рятувальників їхали на кілька годин, тому я подумав, що їх залишать, а потім вони десь через три тижні повернуться. За словами рятувальників в літаку, вони так і хотіли. Але їм сказали : «Ні, це транспортна операція».

– Як туди журналісти взагалі потрапили?

Вони передумали летіти в Ромни Сумської області, а полетіли в Катманду

– Що стосується мене, я мав їхати в Сумьску область, знімати Шкіряка та якісь квадрокоптери ДСНС. Мені кажуть: «А полетиш в Катманду?» Ну я подумав, що це жарт взагалі то. А вони передумали летіти в Ромни Сумської області, а полетіли в Катманду.

4 людини сідали в літак без індійської візи

Всього за один день до вильоту нам сказали, що потрібно терміново привезти свої закордонні паспорти для індійської візи. Журналістами взагалі ніхто не займався, щоб ви розуміли. Спочатку я потрапив туди, потім Espreso.TV потрапив, тому що Шкіряк дружить з Аваковим, Аваков з Княжицьким, а Княжицький з «Еспрессо». В останній момент пробивався ТРК «Україна», журналіст «Української правди» потрапив у літак з якоїсь літературної вечірки, він взагалі не очікував, що він летить. Більше того, 4 людини сідали в літак без індійської візи. Якщо вони знали, що ми не раніше 3-го будемо, чому тоді не сказали нам? Чи вони вірили в те, що там скажуть: «Вибачте, якщо ви уже тут, в Делі...», то не буде вибору інакше, як відпустити їх раніше.

– Отже, вже в Делі ви дізналися, що поїздка не на добу, а на довше?

Виявляється, коли ми вилітали з Києва, то навіть не було підтвердження посадки в Делі, не те що в Непалі

– Нам взагалі пізніше, через 4 дні після прильоту, сказали, що, виявляється, коли ми вилітали з Києва, то навіть не було підтвердження посадки в Делі, не те що в Непалі.

– Як ставились до евакуації самі українці?

За йогами і хіпі, які не дуже розуміли, чому їх треба рятувати, вислали великий військовий літак с купою персоналу

– Що таке Непал? Це специфічна країна – Гімалаї, духовні практики тощо. Коли ми вперше приїхали в точку збору українців, резиденцію почесного консула України в Непалі, люди жили в наметах. Я подивився на тих людей, і в мене виник когнітивний дисонанс – за йогами і хіпі, які не дуже розуміли, чому їх треба рятувати, вислали великий військовий літак с купою персоналу і цілим пулом журналістів. Це прекрасні люди, але якось трошки не скидалось на те, що вони у поганому стані. Грубо кажучи, їх треба було вивезти в Україну, тому що їхні родичі турбувалися.

Відео Богдана Кутєпова для Hromadske.tv

Частина громадян була така, яка не потребувала евакуації в класичному розумінні, а просто потребувала поїхати додому

Дехто з них спізнився на літак через землетрус, в декого були квитки на пізніші дати. В день вильоту, коли ми чекали в літаку кілька годин на зліт, четверо з тих туристів встали і сказали: «Випустіть нас з літака, ми виходимо». Один з них повідомив, що в нього був квиток на вечір того дня. Отже, деякі люди просто хотіли полетіти раніше, були серед декого і розмови про те, як зробити так, щоб повернули гроші за наш літак? Тобто, частина громадян була така, яка не потребувала евакуації в класичному розумінні, а просто потребувала поїхати додому. Але я не думаю, щоб там були такі, хто взагалі без квитка поїхав.

– На брифінгу представників Міноборони виконувач обов'язків командувача Повітряних сил Збройних сил України повідомив, що потрібну для ремонту літака деталь вони привезли одразу, а не з другого разу, як ви повідомляли.

Інформація про невірну деталь прозвучала від пілота, а я особисто чув її по телефону, коли Шкіряк спілкувався із ним та вмикав гучний зв’язок

– Я у Facebook, фактично, транслював все те, що мені казали. Інформація про невірну деталь прозвучала від пілота, а я особисто чув її по телефону, коли Шкіряк спілкувався із ним та вмикав гучний зв’язок. Ми всі чули, як він розказував, що ця деталь не підходить. До речі, в Індії є свої Іл-76, але екіпаж категорично потребував саме деталь з України, тому ми чекали, поки турецькими авіалініями доставлять ту деталь.

Але літак був у Делі і, якщо Шкіряк перебував разом з усіма і вимушений був давати коментарі, то в Делі не було жодного журналіста, і ніхто не міг подивитися, що відбувається насправді, і що робить екіпаж.

– Ніхто з журналістів не залишився в літаку в Делі?

– Нас не пускали, звісно, на літак. Частина журналістів полетіла в Катманду на наступний день, коли нам сказали, що це вже надовго.

Зорян Шкіряк спить на злітній смузі аеропорту Делі в очікуванні вильоту (фото Оксани Котової)
Зорян Шкіряк спить на злітній смузі аеропорту Делі в очікуванні вильоту (фото Оксани Котової)

– Як ви вважаєте, чи є провина Шкіряка у цих подіях? Наскільки вони велика?

Якби я вірив у те, що Шкіряк настільки впливовий, я би подумав, що Міноборони чи хтось інший проти нього хоче вчинити якусь диверсію

– Я скажу, що його відповідальність є однозначно. Координації було нуль. Всі, хто летів у цій поїздці, сказали, що неможливо летіти без єдиного координаційного центру, по суті, кожен робив щось своє.

Але якби я вірив у те, що Зорян Шкіряк настільки впливовий, я би подумав, що Міноборони чи хтось інший проти нього хоче вчинити якусь диверсію. З боку Міноборони – і поломки, і деталі, і затримки, а вони закриті й не коментують нічого, та журналістам забороняли знімати.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG