Доступність посилання

ТОП новини

Перемога консерваторів у Британії вигідна Україні – експерти


Виборча дільниця у Британії, 7 травня 2015 року
Виборча дільниця у Британії, 7 травня 2015 року

Уряд Камерона означатиме тверду лінію щодо Росії і подальшу підтримку України – Робін Ніблетт

Лондон – Консервативна партія здобула мандат на формування уряду більшості, здобувши впевнену перемогу на парламентських виборах у Сполученому Королівстві. Опитування напередодні виборів вказували на цілковиту рівність сил урядової партії і лейбористської опозиції. Саме тому результат перемоги партії «Торі» і потужного провалу лейбористів постає доволі шокуючим. Здобувши парламентську більшість, якої майже ніхто не міг передбачити, провідник консерваторів Девід Камерон вже зустрівся з королевою Єлизаветою, яка формально попросила пана Камерона створити новий уряд Сполученого Королівства.

Девід Камерон
Девід Камерон
Королева Єлизавета Друга
Королева Єлизавета Друга

Результат виборів у Британії сприймається, як цілковита несподіванка, що залишила при владі консерваторів, яким за умов здобутої абсолютної парламентської більшості не потрібно вступати до жодних коаліцій, формуючи уряд самостійно. Королева Єлизавета спеціально прибула до Лондона з її заміської резиденції у Віндзорському замку, аби офіційно призначити провідника консерваторів Девіда Камерона новим прем’єр-міністром під час їхньої обідньої зустрічі у Букінгемському палаці віч-на-віч.

Ще одним потужним наслідком приголомшливого результату британських виборів стала негайна відставка трьох лідерів провідних партій вищого ешелону британської політики. Лідер лейбористів Ед Міллібенд, провідник ліберал-демократів Нік Клеґґ та голова «Партії незалежності Сполученого Королівства» (UKIP) Найджел Фараж пішли зі своїх посад, щойно стали відомі результати виборів.

Шок від неочікуваного результату загальних виборів у Британії посилюється ще й повною їхньою невідповідністю опитуванням громадської думки напередодні виборів. Те, що оприлюднювалось буквально у переддень виборів, щодо можливого розкладу сил у новому парламенті, передрікало і так званий «підвішений парламент», коли жодна з політичних сил не набере достатньо голосів на виборах, і затяжні коаліційні переговори, і урядовий колапс, аж до перемоги лейбористів, про яку доволі впевнено заявляв вже екс-провідник лейбористів Ед Міллібенд ще 24 години тому.

Директор Королівського інституту статистики Джон Девіс вважає, що тут йдеться про так зване «приховане голосування», коли британські виборці не могли або не хотіли визнавати справжні справжні виборчі уподобання.

Люди просто не могли визнати, що голосуватимуть за консерваторів
Джон Девіс

«Люди просто не могли визнати, що голосуватимуть за консерваторів. Це саме те, що сталося на вибрах 1992 року, коли консерватори здобули впевнену перемогу попри передбачення перемоги лейбористів. Йдеться про те, що визначається, як «приховане голосування», коли навіть на запитання опитувань виборці дають хибну відповідь, намагаючись приховати свої справжні політичні симпатії», – пояснює Джон Девіс.

Результат цих загальних виборів у Британії вражає ще й з огляду на те, що партнери консерваторів з тієї тендітної урядової коаліції, яка врядувала у Вестмінстері упродовж останніх 5 років, – ліберал-демократи – зазнали просто катастрофічної поразки, втративши 75% місць у парламенті.

Натомість, у Шотландії цілковиту перемогу святкувала «Шотландська національна партія» (SNP), яка відбила в традиційно сильних у Шотландії лейбористів переважну більшість місць. Про-незалежницька SNP продемонструвала, що шотландці не втратили прагнення до незалежності, водночас, розчарувавшись у лейбористах та їхніх ідеях. SNP збільшила свою фракцію у Вестмінстері з 6 до 56 місць.

Праві популістські маргінали з партії UKIP і, зокрема, їхній провідник Найджел Фараж, який свого часу висловлював своє захоплення Володимиром Путіним, зазнав нищівної поразки на виборах, програвши майже все, що його партія змогла здобути у ході нещодавніх довиборів.

Консерватори – добрі новини для України

Беручи до уваги те, що прем’єр-консерватор Девід Камерон підтримував Україну у її спротиві російській агресії, обрання консерваторів ще на один термін урядування і формування уряду консервативної більшості, на думку оглядачів, значитиме, що ця лінія вестиметься і далі. Оглядач Королівського інститут міжнародних відносин Робін Ніблетт вважає, що сильний уряд консерваторів означатиме тверду лінію щодо Росії і подальшу підтримку України.​

Девід Камерон та Володимир Путін
Девід Камерон та Володимир Путін

Це значить, що Україна і надалі підтримуватиметься у її прагненні долучитися до європейської родини і європейських цінностей
Робін Ніблетт

​«Уряд більшості консерваторів вестиме ту саму лінію закордонної політики, яку вів попередній коаліційний уряд. А це значить, що Україна і надалі підтримуватиметься у її прагненні долучитися до європейської родини і європейських цінностей. У той же час, ставлення до Росії, напевно, ґрунтуватиметься на реальній оцінці кроків кремлівського режиму», – вважає Ніблетт.

Неочікувана перемога консерваторів й надалі обговорюватиметься і зважуватиметься у політичних і громадських колах Сполученого Королівства, проте беззаперечним залишається факт впевненого тріумфу «Торі» і того, що сформований прем’єром Камероном уряд більшості здобув чіткий мандат на врядування, наданий йому британськими виборцями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG