Доступність посилання

ТОП новини

Україна на Венеційському бієнале і протест проти окупації Криму


Активісти «окупували» російський павільйон на Венеціанському бієнале
Активісти «окупували» російський павільйон на Венеціанському бієнале

На тлі збройного конфлікту на Донбасі митці демонструють віру в майбутнє України

Рим – Із надією і вірою в майбутнє України – під таким гаслом запрацював у п’ятницю український павільйон на бієнале, міжнародній виставці сучасного мистецтва у Венеції. У скляній конструкції павільйону молоді художники представляють модерне бачення нової країни, де згадують і Майдан, і анексію Криму. Хоча про анексований півострів епатажно нагадали на бієнале анонімні активісти окремою акцією в російському павільйоні.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Черга відвідати український павільйон сформувалася відразу після завершення його інавгурації у четвер ввечері. Величезна скляна споруда на людному місці − набережній Семи мучеників – приваблює відвідувачів не лише формою, а більше внутрішнім наповненням. Адже окремі експонати вже можна побачити з вулиці через скло, що власне і символізує прозорість та відкритість країни до світу.

На тлі збройного конфлікту в Україні групова виставка митців під назвою «Надія» виголошує віру у майбутнє своєї держави. Так інтерпретує концепцію павільйону Міністерство культури України, яке спільно з PinchukArtCentre за підтримки Фонду підприємця Віктора Пінчука стали організаторами проекту на 56-му бієнале у Венеції.

Ми підійшли до експонатів та до програми інавгурації по-європейськи
Євген Перелигін

«Це буде величезний внесок у зміцнення іміджу України, бо концепція «надії» близька багатьом людям у світі. Ми підійшли до експонатів та до програми інавгурації по-європейськи. Це ще один внесок в імідж України, який ми тільки створюємо, образ європейської країни», − сказав Радіо Свобода посол України в Італії Євген Перелигін.

Про Україну говорять

Один із помітних експонатів павільйону присвячений анексії Криму. Це об’ємний колаж цитат політиків світу та іноземної преси на період анексії півострова у березні минулого року. У відвідувача складається конкретне уявлення про те, хто і як реагував або зовсім не реагував на окупацію Росією Кримського півострова. Інший стенд представляє добірку виступів харківського письменника Сергія Жадана. Він разом із художником Миколою Рідним серед творців української експозиції.

Однак справжнього резонансу на бієнале набула окрема акція невідомих активістів. Вони у комуфляжах заполонили павільйон Росії та заявили, що перебувають там у відпустці. Так вони наслідують «зелених чоловічків», які у березні минулого року окупували Крим. Соціальні мережі та інтернет-ресурси переповнені фото й коментарями до цієї промовистої акції, яку начеб-то організували українські митці. До акції приєднуються громадяни різних країн.

Як офіційні організатори павільйону Україна, так і неназвані «відпочивальники» в російському павільйоні своєї мети, схоже, домоглися – на престижному міжнародному арт-форумі про Україну говорять, її біль і тривоги поділяють.

Активісти «окупували» російський павільйон на Венеціанському бієнале
Активісти «окупували» російський павільйон на Венеціанському бієнале

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG