Доступність посилання

ТОП новини

ФСБ Росії вимагало від нас дискредитувати Україну – студент Юрій Яценко


Дев’ять місяців за ґратами в Росії провів львівський студент

У п’ятницю у Львові рідні та друзі зустріли 24-річного Юрія Яценка, який торік 5 травня був затриманий у Росії. Його звинуватили спершу у незаконному перетині кордону, потім у незаконному зберіганні вибухових речовин. 10 березня 2015 року районний суд Бєлгорода засудив Юрія Яценка до 2 років колонії-поселення. А 3 травня тамтешній обласний суд зменшив вирок до 9 місяців, які львів’янин на момент винесення судового рішення вже відсидів за ґратами.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Юра – наш герой!» – під такі вигуки зустріли друзі Юрія Яценка з потяга. Серед тих, хто зустрічав, був і його тато. Сергій Яценко бачив сина у залі суду, але обійняти вперше за рік зміг лише тепер.

«Я його бачив на суді, навіть не дозволяли підходити, а коли побої знімали, то лише доторкнувся до нього, навіть говорити не можна було. Він надзвичайно добре тримався. Важко було це все пережити, було важко триматись», – говорить Сергій Яценко.

«Перші мої слова – я, дійсно, дуже щасливий, що я тут. Я про цей день мріяв 368 днів, останніх у своєму житті. Ще вчора зранку я прокинувся у камері СІЗО, навіть не думав, що мене так швидко відпустять, що вже сьогодні буду вдома», – сказав Юрій Яценко.

Почалося з перевірки документів

24-річний львів’янин Юрій Яценко був затриманий разом із товаришем у російському місті Обоянь Курської області торік на початку травня. За словами Юрія, він приїхав до Росії у власних справах (займався продажем техніки). У цей же час у Росії затримали кількох громадян України, зокрема з Криму.

Львівського студента Юрія Яценка звинуватили у незаконному зберіганні вибухових речовин, такі ж звинувачення були висунуті іншим українцям, яких тоді затримали. Спершу Юрія утримували в установі для нелегальних мігрантів, працівники ФСБ постійно його допитували.

До нас направили людей з відділу контррозвідки. Одразу запропонували – «або співпраця з нами, або ми вас переслідуємо»
Юрій Яценко

«Основною причиною мого затримання була перевірка документів. Після того, як міліція Курська дізналась, що я зі своїм товаришем зі Львова, з України, вони повідомили ФСБ, ті до нас направили людей з відділу контррозвідки. Нам вони одразу запропонували – «або співпраця з нами, або ми вас переслідуємо». У чому мала полягати співпраця? Ми мали публічно виступити з дискредитаційними заявами щодо України, щоб ми представилися «Правим сектором», чи що нас направила СБУ з метою ведення диверсійної діяльності. Коли ми відмовлялись, протягом трьох днів нас били, не годували, не давали спати, допитували цілу добу. Потім ця ситуація продовжувалась, з наростаючою інтенсивністю», – розповів Юрій Яценко.

Молодий чоловік зауважив, що до нього застосували тортури і чинили тиск за методами НКВС 30-х років минулого століття, про що знав раніше лише з книжок.

Два місяці тому Свердловський районний суд Бєлгорода засудив Юрія Яценка до 2 років колонії-поселення. Але апеляційна інстанція 3 травня зменшила термін ув’язнення українського студента із 2 років до 9 місяців. На момент вироку Юрій уже відбув цей термін за ґратами, тому його і відпустили.

Україну не зламати – це наш месидж спецслужбам Росії, контррозвідка Курська обіцяла мені, що тюрма мене зламає
Юрій Яценко

«Мене не зламали. Україну не зламати – це наш месидж «дорогим» спецслужбам Росії, контррозвідка Курська обіцяла мені, що тюрма мене зламає», – наголосив Юрій Яценко.

Про подробиці свого перебування у Росії, тортури і допити в ФСБ Юрій Яценко пообіцяв розповісти докладніше вже найближчим часом.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG