Доступність посилання

ТОП новини

Єдина радянська нагорода на честь неросійського діяча носить ім’я гетьмана України


Орден Богдана Хмельницького
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

«Надписи на ордені виконані з дотриманням норм українського правопису. Все інше в СРСР в ті часи писали виключно російською мовою» – Філоненко

Майже всі бойові нагороди СРСР часів Другої світової війни носили імена відомих російських діячів. Єдиний виняток був зроблений для українського гетьмана – Богдана Хмельницького, а на самому ордені його імені – напис українською мовою. Це є цікавим фактом ще й у контексті заяви нинішнього керівника Росії Володимира Путіна про те, що «Росія перемогла б і без України». Втім, і цю й інші подібні нагороди сьогодні можна купити на чорному ринку чи барахолці. Це неповага до тих, хто ризикував своїм життям заради Перемоги, кажуть історики.

Орден Богдана Хмельницького – це єдина радянська нагорода, що носить ім’я неросійського діяча. Ще однією особливістю цієї відзнаки було те, що вручалась вона не лише полководцям, а й рядовим бійцям і партизанам. Орден був заснований 1943 року, коли Червона армія готувалася до відвоювання України, і мав три ступені. Вважається, що ідея встановлення ордена Богдана Хмельницького належить видатному діячеві української культури Олександрові Довженку. Пропозицію щодо створення цього ордена підтримав Микита Хрущов і керівництво СРСР.

«Це, по суті, останній орден серед так званих сухопутних полководницьких орденів, і його характерна відмінність від усіх інших радянських орденів і медалей – те, що надписи на цьому ордені виконані з дотриманням норм українського правопису. Зрозуміло, що все інше в СРСР у ті часи писали виключно російською мовою», – розповідає старший науковий співробітник Меморіального комплексу Національного музею історії Великої вітчизняної війни 1941-1945 рр. Михайло Філоненко

Нині ця нагорода є здобиччю для колекціонерів, її вартість вимірюється в десятках, а то й сотнях тисяч гривень. Окрім того, що до складу оригінальної нагороди входять благородні метали (золото та срібло), на ціну впливає стан ордена, його ступінь та наявність чи відсутність документів про вручення.

Володимир В’ятрович
Володимир В’ятрович

«Я вважаю абсолютно неприпустимим, що такі речі можуть продаватися. Думаю, що це можна кваліфікувати як зневагу як до самих нагород (незалежно від того про нагороди якої держави ми говоримо), так і до тих, хто заслужив ці нагороди», – говорить директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

В Україні торгівля бойовими відзнаками можлива, причому без ризику для продавців. Принаймні, ордени та медалі іноземних держав та колишнього СРСР можна купити як в інтернеті, так і з рук на так званих барахолках. За незаконну торгівлю нагородами в Україні «карають» попередженням або ж штрафом від 17 до 34 гривень. Тож виходить, що, так би мовити, внесок українців у Перемогу можна купити і продати практично безкарно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG