Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: присутність Пан Ґі Муна в Києві – визнання внеску українців у перемогу над нацизмом


Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що присутність 8 травня в Києві генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна символізує солідарність об’єднаних націй із вирішальним внеском українського народу в перемогу над нацизмом.

Під час зустрічі прем’єра з генсекретарем ООН Арсеній Яценюк наголосив Пан Ґі Мунові на важливості активізації зусиль міжнародної спільноти для подолання російської агресії в Донецькій і Луганській областях, повідомила пресова служба Кабінету міністрів.

Пан Ґі Мун перебував у Києві з візитом і взяв участь в урочистостях у день, коли світ вшановує 70-у річницю капітуляції нацистської Німеччини і закінчення Другої світової війни в Європі. В Україні, за указом президента Петра Порошенка, цей день визначений як День пам’яті і примирення. Таким чином, цього року Україна вперше вшановує річницю закінчення Другої світової війни в Європі разом із більшістю світу.

У суботу, 9 травня, на радянський День перемоги, генеральний секретар ООН перебуватиме на урочистостях у столиці Росії Москві.

Раніше у п’ятницю, 8 травня, президент України Петро Порошенко заявив, що ніхто не має права «монополізувати перемогу над нацизмом, а тим більше, використовувати цю перемогу для апології своєї імперської політики». «Ця перемога є нашим спільним здобутком, усього прогресивного людства, всієї антигітлерівської коаліції та народів СРСР», – сказав він під час урочистого засідання Верховної Ради з нагоди Дня пам’яті та примирення.

Крім того, Порошенко наголосив, що заяви щодо ветеранів та українців, нібито Росія виграла б Другу світову війну і без України, стали шоком. «Такі слова є наругою над пам’яттю. Не виграли б цієї війни без України й українців. Тут немає про що сперечатися. А от чи почалася б ця війна, якби не підписали пакт Ріббентропа-Молотова, можна було б подискутувати», – сказав Порошенко.

Президент Росії Володимир Путін іще 2010 року вперше заявив, що Росія перемогла б у Другій світовій війні і без України, і відтоді ще кілька разів повертався до такої думки.

XS
SM
MD
LG