Доступність посилання

ТОП новини

Коморовський програв у першому турі президентських виборів


Президент Польщі Броніслав Коморовський
Президент Польщі Броніслав Коморовський

Лідером польських президентских перегонів став Анджей Дуда – політик-опозиціонер, соратник Леха Качинського

Варшава – Недільні президенські вибори у Польщі завершилися несподіванкою. Всупереч очікуванням експертів та більшості прогнозів лідером виборчих перегонів став опозиційний політик Анджей Дуда. Броніслав Коморовський, чинний президент Польщі, у змаганнях за симпатії польських виборців опинився на другому місці. Проте, оскільки жодний з кандидатів не набрав необхідної для перемоги більшості голосів, через два тижні відбудеться другий тур виборів президента країни.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:13 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Офіційних результатів виборів президента Польщі можна сподіватися в понеділок ввечері. Про це повідомив Сильвестр Марціняк, заступник голови Державна виборчої комісії. Втім, поляки вже знають, що 24 травня вони знову обиратимуть главу держави. За даними екзит-полів, жоден з 11 кандидатів на посаду президента не набрав необхідної для перемоги кількості голосів, тобто більше ніж 50 відсотків. Загалом, явка виборців була невисокою. На виборчі дільниці прийшло 48,8 відсотка польських громадян, які мають право голосу.

Лідером виборчих перегонів став конкурент чинного президента Броніслава Коморовського – Анджей Дуда з опозиційної партії «Право і справедливість». У нього – 34,5 відсотки голосів виборців, у Коморовського – 33,1 відсотки. Коморовський здобув більшість голосів у західній частині країни, Дуда – у східній.

Виборці Дуди голосували за «нове обличчя»

Колишній президент Польщі Олександр Квасневський результати першого туру виборів назвав сенсаційними. Річ у тім, що ще у березні, за даними опитувань громадської думки, Коморовському готові були віддати свої голоси понад 50 відсотків виборців. Як пояснюють польські політологи, зменшення підтримки для Коморовського – це наслідок його неоригінальної виборчої кампанії, а також вияв певної втоми поляків від тих самих облич у політиці, які не міняються вже понад 10 років. Тому багато громадян Польщі проголосували за «нове обличчя» – 42-річного Анджея Дуду, юриста і політика, який свого часу тісно співпрацював із покійним президентом Лехом Качинським, був держсекретарем у президентській канцелярії. Президентська кампанія Анжея Дуди була досить динамічною і більш продуманою, ніж у чинного президента.

Цікаво, що на третьому місці з результатом у 20,5 відстоків – відомий у Польщі рок-музикант Павел Кукіз, кандидат у президенти не пов’язаний з жодною політичною партією, тобто так званий антисистемний політик, який свою виборчу кампанію збудував на критиці польської влади. Його значною мірою підтримали наймолодші польскі виборці – учні та студенти.

Обидва лідери президенських виборів підтримують Україну

Судячи з виступів польських політиків, кампанія перед другим туром виборів буде доволі запеклою. Розрив між лідерами перегонів незначний, а поборотися є за кого, адже понад половина польських виборців не брала участі у першому турі голосування. Виборчі штаби Коморовського і Дуди збираються мобілізувати свій потенційний електорат.

Броніслав Коморовський сказав, що результати екзит-полів – це серйозна пересторога для чинної польської влади. Він заявив: «Потрібна мобілізація всіх сил раціональної і поміркованої Польщі».

Головне питання президентської кампанії, яка триватиме впродовж двох наступних тижнів: за кого віддадуть свої голоси ті, хто підтримав кандидатуру Павла Кукіза? У неділю ввечері Кукіз заявив, що в другому турі виборів не підтримає жодного політика.

Обидва лідери польських президентських перегонів – і Коморовський, і Дуда декларують необхідність надання допомоги Україні, засуджують анексію Криму та російську агресію. В одному з інтерв’ю Анджей Дуда говорив про те, що Польща могла б надати Україні військову допомогу. Проте пізніше, опинившись під зливою критики політичних конкурентів, він відмовився від своїх слів.

Характерно, що політики крайніх поглядів, з уст яких лунали проросійські заяви, у президенських виборах отримали мізерну підтримку польських виборців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG