Доступність посилання

ТОП новини

Інвестори цінують відвертість Наталії Яресько


Міністр фінансів Наталія Яресько
Міністр фінансів Наталія Яресько

Представники міжнародного бізнесу відзначають поступ в українських реформах. Інвестори побачили готовність урядовців прислухатися до їхніх потреб

П’ять місяців тому Верховна Рада обрала міністром фінансів успішного керівника американського інвестиційного фонду Наталію Яресько. З того часу, каже вона, не мала вихідних і навіть Різдво і Новий рік провела у відрядженнях.

На зустрічах із іноземними банкірами і підприємцями вона легко знаходить спільну мову. І не тільки тому, що вільно розмовляє англійською. Яресько говорить відверто і не приховує проблем. Вона визнає, що реформаторські закони йдуть складно через Верховну Раду, а переговори з кредиторами про реструктуризацію старих позичок поки що далекі від завершення. Але запевняє, що і президент і уряд попри те, що представляють різні політичні сили, єдині в прагненні змінити країну на краще. І вбачають у бізнесі союзника.

«Я не закликаю вас вірити обіцянкам. Вірте лише справам. Вимагайте від влади більшого. Гарні закони не так просто ухвалювати. Але набагато складніше їх виконувати. Тому давайте зустрічатися, говоріть нам про ваші потреби і проблеми. Ми не ідеальні, але вчимося на своїх помилках. Повірте, наша команда працює не покладаючи рук», – переконує міністр фінансів України інвесторів.

Бізнесмени, здається, поки що не розчарувалися діями нової команди, хоч і визнають: працювати в Україні досі непросто. Президент американської компанії виробництва агротехніки Amity Technology Говард Дал цінує відвертість.

«Довіра – найбільш важлива річ у справі, за яку ви взялися. І ми дуже вдячні за готовність сидіти і слухати наші думки. Колись Вінстон Черчиль у важкі для своєї країни часи чесно сказав британцям, що обіцяє їм лише піт, кров і сльози. Він не давав порожніх обіцянок, і за це заслужив повагу своїх громадян. Не розгубіть цю довіру», – каже Говард Дал.

Попри те, що проблем багато, президент Американсько-української бізнес-ради Морган Вільямс говорить про позитивні зрушення.

«Макроекономічна стабільність покращується. Працює програма співпраці з МВФ, йдуть переговори про реструктуризацію державних боргів. Воєнний конфлікт на сході принаймні поки що заспокоївся. Ми бачимо спроби уряду проводити важливі реформи і намагання нової команди в уряді слухати підприємців. Це гарний сигнал. Вони слухають нас, розуміють потреби бізнесу, і, переконаний, ми побачимо поступ вперед», – зазначає Вільямс.

Міністр фінансів України закликає бізнесменів не боятися інвестувати.

«Так, війна – це жахлива трагедія. Можливо, це один із найгірших конфліктів, що трапився в Європі з часу закінчення Другої світової війни. Однак він точиться на 7% території країни. Решта 93% відкрита для ведення бізнесу і готова приймати інвесторів», – наголошує Яресько.

Минулого року Україна встановила антирекорд у залученні іноземних інвестицій – падіння у 10 разів. Урядовці сподіваються зламати цей тренд і обережно прогнозують економічне зростання вже наступного року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG