Доступність посилання

ТОП новини

Донецьк: через рік після псевдореферендуму святкують «день республіки»


Святкування так званого «дня республіки» у Донецьку. 11 травня 2015 року
Святкування так званого «дня республіки» у Донецьку. 11 травня 2015 року

«Робили розсилку, що кожне підприємство, яке має у штаті понад 100 осіб, повинно надати певну кількість людей на заходи на площі Леніна»

У Донецьку в річницю псевдореферендуму, який рік тому проводили якраз 11 травня в деяких частинах Донецької та Луганської областей, відбувся так званий «день республіки». Наскільки масовим були ці заходи, розповів в ефірі передачі «Свобода сьогодні» керівник проекту Радіо Свобода «Донбас. Реалії» Олексій Мацука.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Місцева сепаратистська влада закликала підприємства міста Донецька та сусідніх міст оголосити вихідні дні, починаючи з 8 травня по 11 травня. І таким чином місцеві підприємства вийдуть на роботу 12 травня.

Загальна кількість оцінюється від 5 до 7 тисяч. В основному це були працівники тих підприємств, які залишились працювати на окупованій території

Якщо 9 травня на площу Леніна в центрі Донецька зібралось близько 15 тисяч місцевих мешканців, а також «біженців» із сусідніх Харцизька, Єнакієва та Слов’янська, то сьогодні на день, який вони називають «днем республіки», зібрали, за різними підрахунками, від п’яти до семи тисяч осіб. Така різниця в оцінці пояснюється тим, що заходи святкові відбувались на площі Леніна, біля пам’ятника Пушкіну та в парку Щербакова, і на цих різних локаціях можна було спостерігати різну кількість людей. Але загальна кількість оцінюється від 5 до 7 тисяч. В основному це були працівники тих підприємств, які залишились працювати на окупованій території. Напередодні представники угруповання «ДНР» робили розсилку повідомлення, що кожне підприємство, яке має у штаті понад 100 осіб, повинно надати певну кількість людей на заходи, які відбувались сьогодні на площі Леніна.

У Донецьку відсвяткували річницю так званого «референдуму»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00


– Як можна характеризувати це відзначення?

Ми побачили на площі Леніна в основному організований мітинг у стилі профспілкового мітингу часів Януковича

– Сьогодні ми побачили на площі Леніна в основному організований мітинг у стилі профспілкового мітингу часів Віктора Януковича, коли по лінії профспілок приходили «рознарядки» з кількістю необхідних людей до участі. І це підтверджено тим, що, наприклад на сайті Донецького національного університету «Профспілки освітян» розміщено фотографії, де позують керівники профспілок колишні: разом із «георгіївськими стрічками» та новими стрічками угруповання «ДНР».

Атмосфера нагадує адміністративно-командну систему надання необхідної кількості людей, які приходили на протокольні заходи

Таким чином атмосфера нагадує адміністративно-командну систему надання необхідної кількості людей, які приходили на протокольні заходи. Насправді ніяких профспілок там нема. Це абсолютна бутафорія, яка була створена за часів СРСР – так само зараз профспілка, це виключно ширма.

На площі Леніна було встановлено сцену, з якої виступали представники угруповання «ДНР» та їхніх афільованих структур «Свободний Донбас» та інших, які висловлювали критику на адресу України, але не давали жодної позитивістської програми для розвитку, як вони кажуть, «молодої республіки».

Ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко (посередині). Донецьк, 9 травня 2015 року
Ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко (посередині). Донецьк, 9 травня 2015 року

За травень на території окупованих районів Донецької і Луганської областей ми нарахували 19 вихідних днів, це навіть більше, ніж було у радянські часи

Виглядало це все в стилі 80-х років і велась пряма трансляція на місцевому телеканалі «Юніон», який наразі захопили озброєні сили сепаратистів.

Все носило абсолютно протокольний вигляд, навіть у такому побутовому рівні, коли люди не розуміли, в більшості випадків, що це відбувається, що це наступне свято. До речі, за травень на території окупованих районів Донецької і Луганської областей ми нарахували 19 вихідних днів, це навіть більше, ніж було у радянські часи.

– І більше на 6 днів, ніж на іншій території України. Чи обійшлися своїми власними силами місцеві лідери так званого «ДНР», чи були також гості з сусідньої держави Росії, яка підтримує їх?

Олексій Мацука
Олексій Мацука

– Сьогоднішній захід був організований виключно структурами угруповання «ДНР». Ми помітили там людей, які раніше займали посади піар-менеджерів та топ-менеджерів у структурах різного ґатунку, і навіть у американських компаніях, але тепер вони працюють такими людьми, які організовують і планують заходи в Донецьку для «ДНР». Виключно за грошову винагороду, я так розумію.

А всередині натовпу – серед людей, як можна побачити й на фотографіях, які ми сьогодні робили, там є люди і з російських політичних партій. І опитування громадян на вулицях також показує, що присутні люди з різних областей Російської Федерації. Але це не має масового характеру. Це такі політичні туристи або політичні заробітчани, які прагнуть приїхати на такі території, як Донбас – нині окупований, і влаштувати власне фінансове життя, тому що там дійсно можливо отримати певну фінансову винагороду за консультування озброєних сепаратистів. Особливо, якщо це стосується пропагандистської або рекламної діяльності, яка ставить собі на меті маніпуляції масовою свідомістю.

– Вже пройшов рік від цього так званого «референдуму». Чи можна помітити якусь зміну в настроях людей?

– На жаль, провести повноцінне соціологічне опитування на території окупованих районів Донецької і Луганської областей неможливо. Але, як свідчать дані, які збирають українські та російські соціологи методом телефонного опитування, в більшості випадків люди дійсно розчаровуються в тому, що вони ходили на «референдум» і що не змінена система.

Як показує аналіз, який ми проводимо (журналісти «Донбас. Реалії») постійно в соціальних мережах, щодо відгуків сепаратистів про те, що відбувається зараз в Донецьку, то в більшості випадків люди не задоволені тим, що не змінено систему, наприклад, «міністерства державної безпеки», як вони себе називають.

Як змінилися настрої в Донецьку через рік після «референдуму»? (Опитування)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00


Можуть абсолютно спокійно проводити корупційні заходи, щоб у когось щось десь забрати собі на користь і не відкривати карні справи. Не змінено також корупційні заходи в отриманні земельних ділянок, квартир і так далі. Це все сьогодні працює, і люди чудово розуміють це і бачать, що так нічого і не змінилося після того, як рік тому відбувся «референдум» і що «нова влада Донецька» фактично залишається старою владою.


На цю ж тему:

11.05.2015
На окупованій території вже давно існує думка, що вони програли – депутат Донецької облради

На Донбасі лише 15 відсотків людей хотіли відокремлення від України – журналіст Мацука далі
11.05.2015
Псевдореферендуми у Донецьку і Луганську: рік по тому

11 травня 2014 року проросійські сепаратисти оформили свій контроль над низкою населених пунктів на Донбасі у так звані «народні республіки» далі
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG