Доступність посилання

ТОП новини

Європейські маргінали і нові обличчя – учасники форуму в Донецьку


Білборд у Донецьку. 6 травня 2015 року
Білборд у Донецьку. 6 травня 2015 року

Відкриття конференції збіглося в часі з річницею псевдореферендуму, проведеного за підтримки Кремля бойовиками угруповання «ДНР»

Москва – Один є сталіністом із Фінляндії. Інший представляє грецьких лівих радикалів. Ще двійка – представники французьких крайніх правих. У них, можливо, різні політичні погляди, але їх об’єднує щось спільне, а саме – участь у міжнародному форумі під назвою «Донбас: вчора, сьогодні, завтра», який проводиться на території так званої «ДНР», яку в Україні визнано терористичною організацією.

Те, що хтось з європейських проросійських маргіналів підтримав сепаратистський захід в Україні, не є чимось дивним. Багато з тих, хто бере участь у формі в Донецьку 11-12 травня, вже раніше підтримали анексію Москвою Криму і «вибори», проведені сепаратистами на Донбасі в ролі так званих міжнародних «спостерігачів».

Але нинішній захід засвітив і деякі нові обличчя, як каже провідний дослідник європейської крайньої правиці Антон Шеховцов.

Пишучи на Фейсбуці, Шеховцов повідомив, що в списку гостей форуму є представник грецької радикальної лівої партії «Сіріза». А також є й представники нерадикальних грецьких політичних сил – як от головної правоцентриської партії «Нова демократія».

Делегацію іноземців дуже тепло зустріли у Донецьку.

«Я щасливий привітати всіх в столиці «ДНР» – всіх тих, хто небайдужий до долі «республіки», «ЛНР», а також європейців – я поважаю вашу відважність, що ви приїхали до нас», – заявив ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко, якого процитували місцеві ЗМІ.

Згідно з веб-сайтом форуму, метою заходу є провести «міжнародний форум за мир та єдність». Захід є проектом Жана-Люка Шафгаузера, члена Європейського парламенту, який належить до крайньої правої французької коаліції на чолі з лідеркою «Національного фронту» Марі Ле Пен.

Шафгаузер відомий своїми проросійськими поглядами. У грудні минулого року його назвали головним рушієм в отриманні кредиту у 9 мільйонів євро «Національним фронтом» від російського банку – це тоді викликало здивування багатьох у Франції та в Європі.

Шафгаузер був у так званій «ДНР» 2 листопада 2014 року, коли там відбувались «вибори» місцевих лідерів, проведення яких гостро критикував Київ. Шафгаузер заявив, що окрім відвідин форму, він також хоче використати поїздку на схід України для перевірки, як працює мінська мирна угода від лютого цього року, яка, як виглядає, часто порушується.

Один із псевдоспостерігачів серед бойовиків, Горлівка, 2 листопада 2014 року
Один із псевдоспостерігачів серед бойовиків, Горлівка, 2 листопада 2014 року

Відкриття конференції збіглося в часі з річницею псевдореферендуму, проведеного бойовиками угруповання «ДНР» за підтримки Кремля щодо незалежності від Києва, який було засуджено Україною і Заходом, і який навіть не визнає сама Росія.

Прибуття політиків та журналістів із Заходу радо вітали представники маріонеткового угруповання «ДНР», які прагнуть міжнародного визнання.

«Європейська делегація прибула на Донбас на міжнародний форум» , – такий заголовок вмістила навіть поважна російська газета «Коммерсант».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG