Доступність посилання

ТОП новини

Московський «Безсмертний полк»: Путін з транспарантом і фронтовики на тротуарі


Чому після ходи «Безсмертного полку» в Москві на тротуарах залишилися лежати транспаранти з портретами ветеранів

Кульмінацією святкових урочистостей в Москві, присвячених 70-річчю перемоги, цього року стала акція «Безсмертний полк». Майже 500 тисяч людей вийшли на вулиці російської столиці з фотографіями своїх рідних, які брали участь у Великій вітчизняній війні. На Красній площі до них приєднався Володимир Путін. Три роки тому «Безсмертний полк» придумали в Томську журналісти телеканалу ТВ-2, відтоді до акції приєдналися багато російських та зарубіжних міст. Незадовго до акції сайт Meduza розповів, що цього року підходи до організації ходи його томськими «прабатьками» та їх московськими колегами суттєво розійшлися – чиновники спробували «м'яко перехопити» громадську ініціативу томчан. В результаті, деякі з учасників ходи опинилися на ній за наказом, а після закінчення акції на вулицях залишилися лежати покинутими десятки транспарантів з портретами фронтовиків – за словами одного з організаторів томської акції 2012 року Сергія Лапенкова, раніше такого ніколи не траплялося. В інтерв'ю Радіо Свобода Сергій Лапенков розповів, що до участі Володимира Путіна в московській ході ставиться добре, на відміну від спроб перетворити народну ініціативу в офіційну формальність.

В Москві люди нарешті змогли пройти з портретами своїх ветеранів, а не з портретами маршалів якихось, які їм десь видали
Сергій Лапенков
Сергій Лапенков

– Москвичі, які у величезній кількості вийшли на вулицю, це, на наш погляд, прекрасно. На четвертий рік, відколи існує ця акція, в Москві люди нарешті змогли пройти з портретами своїх ветеранів, а не з портретами маршалів якихось, героїв, які їм десь видали. Починаючи з 2012 року, коли перша акція відбулася в Томську, «Безсмертний полк» завжди в центрі. Я взагалі думаю, що це центральна подія 9 травня. І те, що це було в центрі, на Красній площі, це закономірно і справедливо (у 2014 році акція «Безсмертний полк» відбувалася на Поклонній горі – ред.)

– Як ви ставитеся до участі в акції Володимира Путіна?

– На мій погляд, це теж добре. До того, як стати губернатором, сенатором, депутатом, банкіром, якимось керівником партії чи навіть президентом, людина буває зазвичай дитиною. І в нього, у цієї дитини, є дідусь, прадідусь, дорослі родичі. У тому поколінні, до якого належить еліта в нашій країні, звичайно, ці родичі пройшли через війну. Напевно, цей маленький хлопчик свого дідуся чи батька любив і поважав за те, що він робив. Тому те, що президент вийшов і пройшов... Було б набагато гірше і була би причина засмучуватися, якби президент стояв на трибуні і махав рукою людям, які проносили б перед ним портрети своїх ветеранів.

– А як же положення статуту «Безсмертного полку», яке говорить про те, що це некомерційна, неполітична, недержавна громадська ініціатива?

– Недержавна в сенсі організації. Треба мати на увазі, що це добровольча історія, громадська ініціатива, що йде знизу, і ми цього року переживаємо серйозні, на жаль, проблеми з тим, що далі її можуть перетворити на якусь державну структуру. Але ця історія не має стосунку, на мій погляд, до перебування президента в колоні «Безсмертного полку». Слова, які він виголосив, – це фактично переклад нашого ж статуту, про те, що це історії простих солдатів, історії людей, які пройшли війну, кожної конкретної людини, а не «багатомільйонних мас». Те, що Путін при цьому президент – ну що ми можемо зробити, він президент. Тільки на цій підставі сказати «не ходіть в колону»? Він же прийшов з портретом свого батька, а не з портретом якогось маршала чи взагалі без портрета.

– За кілька днів до акції були повідомлення в соціальних мережах, з яких якраз випливало, що деяким учасникам акції централізовано роздають портрети людей, героїв війни, а не їхніх родичів.

– У Москві я такого не зустрічав. У низці інших міст ми знаємо, що це було. Ми вважаємо це така «хвороба росту», витримка. Якщо, звичайно, далі не відбудеться погіршення ситуації і не з'явиться якийсь організований владою, через Загальноросійський народний фронт чи Громадську палату «Безсмертний полк», який буде «паралельним» тій спільноті людей, які сьогодні ним займаються.

– А акція 9 травня в Москві хіба не була вже організована за участю ЗНФ?

– У «Безсмертного полку» завжди є організатори, ці організатори завжди мають стосунки з місцевою владою. Організувати цю акцію, що в Томську, що в Москві, без участі мерії неможливо. У нас багато питань до організації «Полку» в Москві. Ми знаємо, що в Москві були накази в школах, треба було приносити і здавати історії в «електронну книгу пам'яті». У Багатофункціональних центрах (служба «одного вікна», центр надання муніципальних та державних послуг громадянам – ред.) була організована дуже показушна історія виготовлення транспарантів – точніше, люди думали, що це транспаранти, а на виході отримували просто збільшений фотопортрет, з яким не можна пройти на параді. Ми багато чого про Москву знаємо, аж до того, що в деяких школах пропонували від 3 до 5 тисяч рублів заплатити за екіпіровку для проходження на параді. Але це, напевно, вже просто якісь шахраї використовували ситуацію. У Москві дуже погано була організована інформаційна кампанія. Ми були змушені, перебуваючи тут, у Томську, відповідати москвичам на питання, де відбудеться «Полк», де зробити транспаранти, таких питань були сотні, якщо не тисячі. Питань багато, але при цьому треба розуміти, що «Безсмертний полк» відбувся без політичних прапорів, без логотипів організацій, за винятком численних прапорів «Безсмертного полку – Москва», що, з моєї точки зору, є порушенням нашого статуту.

– Інтернет облетіли фотографії транспарантів із вчорашньої акції в Москві, які звалені докупи після її закінчення. Цьому є якесь пояснення, так бувало раніше, що люди не забирали з собою транспаранти з фотографіями родичів, а залишали їх на місці проведення акції?

Звичайно, нормальна людина, адекватна портрет свого дідуся чи прадідуся на тротуар не покладе

– Не було такого ніколи, за всі 4 роки проведення цієї акції, до її виходу на федеральний рівень цього року, до якого ми мали стосунок. Так, ми зустрічалися з «Комітетом перемоги», ми розповідали про «Безсмертний полк», коли вже стало зрозуміло, що з державою контакт неминучий. За цей час в жодному місті «Безсмертного полку» не було випадку, коли люди б кинули портрети на тротуар. Навіть якщо це були портрети, які десь комусь видавали, цього не було. Звичайно, нормальна людина, адекватна портрет свого дідуся чи прадідуся на тротуар не покладе.

– Чому в Москві так сталося, у Вас є припущення?

– Ну, ми зараз намагаємося зрозуміти цю історію, розмовляємо, знайшли автора однієї з фотографій (з портретами фронтовиків, які лежать на землі – ред.) Він поки мовчить, я не знаю, чи відповість він, де він знімав цю фотографію, і що це було. (Радіо Свобода зв'язалося з фотографом найбільш поширюваної такої фотографії Денисом Безгачиним, однак він відмовився коментувати обставини, за яких вона була зроблена, і сказав, що не знає, чому люди залишали транспаранти з фотографіями на землі. Незабаром фотографія була видалена, але її копія розійшлася соціальними мережами – ред.)

Я не виключаю будь-яких варіантів, починаючи з того, що це якась така «інсталяція», давайте так це називати, яка була сфотографована, і закінчуючи тим, що була величезна кількість людей, переважна більшість прийшли з портретами своїх родичів, але комусь зі студентів, наприклад, через те, як готувалася акція цього року в Москві, видали портрети десь у вузі, наприклад, і хлопці, пройшовши, потім ці портрети склали, не відчуваючи жодного зв'язку з людьми, які на них зображені.

Бачачи, як у Москві відбувалася підготовка до «Безсмертного полку», цей формалізм, який ліз з багатьох щілин... При цьому, треба розуміти, що у багатьох москвичів ставлення було щире до цієї історії, звичайно, вони ці портрети потім забрали з собою. Чому треба було перетворювати підготовку в Москві... ну, мабуть, не можуть люди інакше працювати, ось такі апаратники, у них такі шаблони проведення акцій. Школярів завантажимо роботою, бюджетників, підприємства. Це історія інша, тут людей не треба підштовхувати, їм треба не заважати, і тоді людей буде багато, і у людей буде свято.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG