Доступність посилання

ТОП новини

Люди у місцях несвободи Маріуполя в небезпеці – моніторингова група


Фахівці відвідали декілька тамтешніх інтернатів, лікарень та виправних закладів

Київ – Понад дві тисячі людей, серед яких діти та літні люди, перебувають у місцях несвободи у прифронтовому Маріуполі на Донеччині. Моніторингова група Національного превентивного механізму, що відвідала декілька тамтешніх інтернатів, лікарень та виправних закладів, заявляє про зволікання з евакуацією утримуваних там осіб. Через це, на думку спостерігачів, ті наражаються на небезпеку.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Маріупольському пансіонаті для ветеранів війни та праці із більш ніж півтори сотні підопічних сто є прикутими до ліжка, і персонал просто фізично не зможе за потреби перенести їх до укриття. Про це заявив Олександр Гатіятуллін із «Всеукраїнської мережі людей, що живуть із ВІЛ», під час презентації результатів моніторингу місць несвободи, в якому він брав участь.

«Ще гіршою є ситуація із ймовірною евакуацією таких установ, – додає Гатіятуллін. – Тільки директор міського будинку дитини «Центр опіки» знала, куди буде вивозитися їхній заклад і хто надаватиме їм транспорт. У решті закладів ні керівництво, ані співробітники не могли відповісти на запитання, куди евакуювати людей з цих установ».


Водночас, як зауважив Радіо Свобода заступник голови Донецької адміністрації Михайло Сливка, керівництво області має вже досвід евакуації дітей із Дебальцева, Авдіївки і Маріуполя, тому «готове до несподіванок».

«У нас розписано все до хвилини: хто, де, коли, який транспорт, хто відповідальний, хто надає, хто заправляє», – запевнив чиновник.

У Маріуполі впровадили додаткові заходи безпеки, зокрема, обладнали вогневі точки у приміщеннях одного з судів та окремих райвідділів міліції, зауважують спостерігачі. За словами представника Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Сергія Перникози, ситуація у місті психологічно досить складна як для затриманих, так і для силовиків.

«Люди тримаються, люди працюють, намагаються дотримуватися певних норм. Звісно, не все виходить. Перше питання, що виникло після відвідання райвідділу: чи взагалі приїжджають адвокати безоплатної правової допомоги? Записи в журналах датовані через день-два після того, як людина затримана», – говорить активіст.

За період конфлікту на Донбасі евакуювали тільки одну колонію – Бєлоусов

Місця, щоб евакуювати людей із дитячих та пенітенціарних закладів, в Україні є, і Міністерство соціальної політики надіслало їхній перелік керівництву Донецької та Луганської адміністрацій, і багато людей було таким чином вивезено з небезпечної зони, говорить представник омбудсмана з питань реалізації превентивного механізму проти катувань Юрій Бєлоусов. Але це не стосується пенітенціарних закладів: за період конфлікту евакуювали тільки одну жіночу колонію у Луганській області.

«Але є ще Дзержинська виправна колонія, до лінії зіткнення – 10 кілометрів всього, там тримається 589 осіб наразі. Селидівська колонія: відстань – 17 кілометрів, тримається 957 осіб. Тобто снаряд «Граду» туди спокійно долітає на цю відстань за кілька секунд. Три заклади є у Маріуполі», – зазначає Бєлоусов.

Він нагадує про досвід Чорнухинської колонії, де в’язні, опинившись без наглядачів, «евакуйовували себе самі»: доля 200 осіб наразі невідома.

Радіо Свобода направило запит щодо ймовірної евакуації виправних закладів до Державної пенітенціарної служби, але відповіді поки що не отримало.

Окрім того, за словами Юрія Бєлоусова, 27 пенітенціарних закладів сьогодні залишаються на підконтрольній сепаратистам території, зараз тривають переговори з тією стороною, аби забрати людей.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG