Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти в Україні під командуванням Росії нарощують сили – НАТО


Філіп Брідлав, архівне фото
Філіп Брідлав, архівне фото

Головнокомандувач союзних сил НАТО в Європі висловив занепокоєння тим, що нині на сході України повторюється старий шаблон: проросійські сепаратисти користуються з оголошених припинень вогню, щоб розбудувати свої сили перед новим наступом.

Як заявив генерал зі США Філіп Брідлав, нинішнє становище біля Маріуполя і села Широкина нагадує те, що вже ставалося раніше під час оголошених припинень бойових дій.

Із боку підтримуваних Росією сепаратистів там відбуваються навчання, переобладнання, оновлення особового складу, надання нових коштів, нова організація й посилення системи управління військами, як це вже бувало перед переходом їх у наступ, сказав генерал.

Але, додав Брідлав, він не може судити про наміри росіян, які, за його словами, командують силами сепаратистів у частині сходу України.

Крім того, наголосив він на прес-конференції під час зустрічі чільних представників НАТО в турецькій Антальї в середу, 13 травня, безвідповідальні заяви Росії з ядерних питань змушують переглянути відповідь на її дії в Україні.

Він мав на увазі низку нещодавніх заяв Росії про можливість розташувати в окупованому нею наразі українському Криму свою ядерну зброю, повідомляє агентство Reuters.

Занепокоєння з цього приводу висловлене і у спільній заяві голів МЗС країн-членів НАТО і України за результатами засідання Комітету Україна – НАТО того ж дня.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, зокрема, сказав на прес-конференції, що такі заяви Росії є повним порушенням із боку Москви її міжнародних зобов’язань.

Цього ж дня, 13 травня, в Україні повідомили, що, за даними силовиків, нині в Україні перебуває майже 9 тисяч безпосередньо російських військових і ще близько 33 тисяч бойовиків у силах сепаратистів, серед яких стає дедалі більше найманців, у першу чергу з Росії. При цьому російські війська на Донбасі мають на озброєнні майже 200 танків, понад 500 бронемашин, майже 150 артилерійських систем і майже 90 реактивних систем залпового вогню, а сили сепаратистів – понад 500 танків, понад 850 бойових броньованих машин, понад 550 одиниць ствольної артилерії, понад 280 одиниць реактивної артилерії тощо.

У Росії президент Володимир Путін заявляв у березні, що Москва під час окупації українського Криму понад рік тому була готова привести свої ядерні сили у стан повної боєготовності в разі, якби ця окупація зривалася. Того ж місяця в МЗС Росії заявили, буцімто Москва, нелегально окупувавши український Крим, тим самим отримала право розташувати там свою ядерну зброю.

XS
SM
MD
LG