Доступність посилання

ТОП новини

Керрі був з Путіним надто люб’язним (світова преса)


Українці мали б бути розчаровані, дивлячись, як Керрі здає їхню територію заради американських інтересів на Близькому Сході – Wall Street Journal

Світові ЗМІ далі обговорюють поїздку держсекретаря США Джона Керрі до Сочі, де він зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним у той час, коли в НАТО заявили, що Москва продовжує перекидати зброю сепаратистам на Донбас. Про це йдеться у публікації видання Wall Street Journal. Але, як зауважує російська «Новая Газета», попри цю зустріч позиція НАТО щодо Росії не змінилася, і це демонструє зустріч міністрів закордонних справ країн-членів альянсу, яка відбувається цими днями у Туреччині. Світові ЗМІ також звертають увагу і на проблеми України на шляху отримання грошей від МВФ.

Газета Wall Street Journal нагадує, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив у понеділок, що Москва продовжує постачати важке озброєння і навчати бойовиків на Донбасі. За його словами, це є грубим порушенням Мінських угод, підписаних у лютому. У НАТО заявляють, що Росія також нарощує сили по обидва боки державного кордону з Україною.

Відтак журналіст Wall Street Journal запитує, чи не міг держсекретар США Джон Керрі знайти доречніший час, щоб спробувати примиритися з президентом Росії Володимиром Путіним? Керрі прибув у вівторок до російського Сочі, де зустрівся з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, а потім і з російським президентом.

«Кремль змусив Вашингтон хвилюватися щодо того, чи гарно прийматимуть Керрі, і підтвердив зустріч з Путіним лише за годину до прибуття Керрі», – писала Wall Street Journal у вівторок. Газета наголошує, що «Путін очевидно був задоволений тим, що Керрі прагне висловити свою повагу», після того як держсекретар США вшанував росіян, загиблих у Другій світовій війні.

Після восьми годин переговорів Керрі висловив припущення, що «санкції США і ЄС можна буде почати згортати», якщо Росія виконає умови Мінських домовленостей, продовжує Wall Street Journal. Журналіст видання зазначає, що Керрі вирішив взагалі не вимагати виведення російських військ з України, не кажучи вже про анексію Криму.

Українці мали б бути розчаровані, дивлячись, як Керрі здає їхню територію заради американських інтересів на Близькому Сході, наголошує Wall Street Journal. Західна Європа вирішить, що американці не заперечуватимуть, якщо вона послабить санкції, тоді як естонці, молдавани, поляки та представники інших країн Східної Європи почнуть запитувати, чи не стане і їхня територія предметом торгу.

Тим часом російська «Новая газета» пише, що зустріч Керрі та Путіна у Сочі не змінила порядку денного зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО, яка проходить у середу-четвер в турецькій Анталії.

Видання пише, що держсекретар США Джон Керрі прибув до Туреччини з Сочі, де зустрічався з Путіним і Лавровим. Міністерська нарада НАТО почалася з неформального сніданку, на якому голова держдепартаменту США поінформував колег з інших 27 країн-членів та керівництво НАТО про свої сочинські зустрічі. «Новая газета» наголошує, що, зважаючи на тон виступу Керрі перед журналістами, істотних зрушень немає. У будь-якому випадку, позиція США і НАТО не змінилася. Вони наполягають на суворому виконанні Мінських угод усіма сторонами, покладаючи головну відповідальність за невиконання на Москву.

Журналіст «Новой газеты» наголошує, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ також назвав найважливішими питаннями припинення вогню, відведення важкого озброєння і закликав Росію припинити підтримку сепаратистів і вивести свої війська зі сходу України.

Не змінилася і позиція НАТО загалом, зауважує «Новая Газета», з чого можна зробити висновок, що нічого принципово нового представники альянсу від Керрі після розмови з Путіним не почули. НАТО припинило практично все співробітництво з Росією, підтримує економічні санкції проти неї, але у той же час залишає відкритими канали політичного діалогу, про що свідчить сам факт зустрічі у Сочі, вважає журналіст російського видання.

Видання forbes.com пише, що питання щодо 40 мільярдів доларів, які Україна планує отримати від МВФ, було складним від самого початку. Більшу частину цієї суми Україні пообіцяли раніше, а обсяг нового фінансового пакету був невеликим.

Журналіст наголошує, що отримання 15 мільярдів з 40 залежало від результатів переговорів Києва з кредиторами. Понад третина пакету фактично складалася не з грошей, які МВФ планує надати Україні, а з тих, які, на думку фахівців МВФ, Україна могла б заощадити, припинивши виплати боргів кредиторам.

Видання forbes.com наголошує, що при цьому у самого МВФ немає українських боргових зобов’язань, а ті, у кого вони є, фонду не підкоряються. Тож, продовжує журналіст, вони не дуже задоволені процесом, у результаті якого українські зобов’язання здешевіють. Журналіст видання пише: гарантій, що Україні вдасться заощадити ці 15 мільярдів, немає.

Наразі кредитори України відкидають вимоги МВФ, який хотів би зменшити вартість їхніх активів, зазначає forbes.com. А зважаючи на те, як ідуть переговори, Україна навряд чи зможе заощадити 15 мільярдів доларів, що в МВФ вважають необхідною умовою для досягнення фінансової стабільності. Відтак, на Київ чекає серйозна нестача коштів, яку так чи інакше доведеться покривати.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG