Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація довкола «Таймеру» в Одесі – різні погляди


Емблема Служби безпеки України
Емблема Служби безпеки України

«Одеські журналісти вимагають пояснення від СБУ. Вони не засуджують дії, вимагають пояснень – чи пов’язані допит і обшук у працівників сайту «Таймер» із журналістською діяльністю»

Із Одеси у четвер надійшли повідомлення, які охоче підхопили російські сайти, про те, що редактора одного з місцевих інтернет-сайтів викликали на допит до СБУ, а перед тим у помешканнях кількох журналістів Служба безпеки провела обшуки. Місцеві журналісти написали звернення до СБУ і закликали до прозорості. На цю тему в ефірі програми «Свобода сьогодні» говорили з регіональним стипендіатом Радіо Свобода Михайлом Штекелем, який відстежує події в Одесі. В чому, власне, про суть питання?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Сайт «Таймер» за інформацією одеських експертів належить Ігорю Маркову, який перебуває нібито у Росії або в Криму

– Сайт «Таймер», працівників якого сьогодні викликали на допити до Служби безпеки України, за інформацією одеських медіа-експертів належить екс-народному депутату Ігорю Маркову, який наразі перебуває нібито або у Росії, або в Криму. Він був відомий своїми проросійськими поглядами, зокрема, саме Ігор Марков привозив російського актора Михайла Пореченкова до Донецького аеропорту на цю «стрілянину», крім того Ігор Марков був відомий ще до Майдану і до подій у Криму своїми поглядами, своєю підтримкою Путіна та Російської Федерації.

Михайло Штекель
Михайло Штекель
Головний редактор сайту «Таймер» Ткачов дуже критично ставився до подій на Майдані, до нинішньої української влади, до військових дій на сході

Але головний редактор сайту «Таймер» Юрій Ткачов також дуже критично ставився до подій на Майдані, до нинішньої української влади, до військових дій на сході України, критикував і працівників СБУ і Збройні сили України, зокрема, на сайті і у соціальних мережах. Але треба пригадати, що десь тиждень тому до Одеси приїжджав народний депутат Дмитро Тимчук, який сказав, що сайт «Таймер» та Юрій Ткачов не порушує напряму українське законодавство. Він є загрозою для інформаційної безпеки на регіональному рівні, але прямо цей сайт не порушує законодавства.

– Що відомо про допит і обшуки?

Ткачов ще на початку місяця писав, що ймовірно СБУ буде проводити обшук, тому, мовляв, «я все вичищу, що може їх зацікавити

– Обшуки почалися вранці у четвер, про це написали наші знайомі журналісти в Одесі, у «Фейсбуці» вони про це повідомили. Сам Ткачов також ще на початку цього місяця писав, що ймовірно СБУ буде проводити обшук, тому, мовляв, «я сподіваюся, що я все вичищу, все, що може їх зацікавити в моїй квартирі, але я їх чекаю». Він взагалі був дуже відвертий в цій позиції. Він розумів, що те, що він говорить, може зацікавити СБУ, але не припиняв це говорити.

За словами його колег, йому інкримінують посягання на територіальну цілісність і недоторканість України

Після обшуку, який за словами очевидців, проходив коректно і з понятими, Ткачов поїхав на допит до СБУ, причому судячи з фотографій з місця подій, він не був у наручниках, отже він не був заарештований, але поїхав на допит. За словами його колег, йому інкримінують 110 статтю Кримінального кодексу України. Це посягання на територіальну цілісність і недоторканість України (цю статтю інкримінують і журналісту Руслану Коцабі, який був затриманий близько двох місяців тому на Прикарпатті), але як буде розвиватися ця ситуація, сказати дуже важко.

– Відомо, що одеські журналісти написали відкритого листа-звернення, під яким вже є понад 70 підписів, що вони вимагають від управління СБУ роз’яснення, на якій підставі там чинять ці дії – тобто обшуки і затримання. Також можна було прочитати у «Фейсбуці», зокрема, реакцію відомої одеської журналістки, яка також є радником голови облдержадміністрації, Зої Казанжи, про те, що вона проти того, щоб «будь-яке затримання чи закриття чогось супроводжувалося революційною доцільністю і правосвідомістю». Які інші реакції з Одеси Ви можете навести?

Одеські журналісти вимагають пояснення від СБУ. Вони не засуджують дії, вимагають пояснень – чи пов’язані допит і обшук у квартирах працівників сайту «Таймер» із саме журналістською діяльністю

– По-перше, дійсно – одеські журналісти вимагають пояснення від СБУ. Вони не засуджують дії, вони вимагають пояснень та хочуть зрозуміти – чи пов’язані допит і обшук у квартирах працівників сайту «Таймер» із саме журналістською діяльністю. Тому що якщо це правда – то це може трактуватися журналістами як порушення кількох законів України щодо державної підтримки ЗМІ, крім того, закону про інформацію. Саме лише тепер Верховна Рада знову посилила відповідність за напад на журналістів. Тобто це буде вже трактуватися зовсім по-іншому.

Багато одеситів радіють цій новині. Тому що для них Ткачов не є журналістом, він є тим, хто знущається з української ідеї

А я б прислухався до позиції Зої Казанжи, яка дуже гарно розбирається у цій ситуації та розуміє що потрібно робити в Одесі, щоб там було спокійно, просто кажучи. Але є й інша реакція, звісно. У «Фейсбуці», де Ткачов відомий як сепаратистськи налаштована людина, активна дуже людина, ми маємо визнати, що багато одеситів радіють цій новині. Тому що для них Ткачов не є журналістом, він є тим, хто знущається з української ідеї, з боротьби українців на Сході за свою незалежність (як вони це бачать – ці одесити, які радіють). Але поки що він залишається там.

– Чи коментують силові структури – міліція, СБУ?

– Як розповідають одеські колеги – СБУ поки що не коментує цю ситуацію. Зокрема радник пана Наливайченка Маркіян Лубківський, який зазвичай коментує такі події, повідомляє якісь деталі – він поки що також у своєму ФБ нічого не написав. Ми сподіваємося, що по закінченню допиту ми отримаємо якісь коментарі або від самого Юрія Ткачова, або СБУ оприлюднить якусь офіційну інформацію.


Згадані події дехто пов’язує з вибухами, які сталися в Одесі напередодні.

Близько 1:00 14 травня напроти Одеського технікуму залізничного транспорту по вулиці Заньковецької стався вибух. Потерпілих немає, інформує сайт МВС України.

За попередніми висновками експертів встановлено, що вибухнув саморобний вибуховий пристрій, в якому містилося приблизно 400 грамів тротилу», – ідеться в повідомленні.

А напередодні, 13 травня, в Одесі був підірваний залізничний міст біля вулиці Балківської, в районі Слобідки. Люди, що опинилися на місці вибуху, встигли повідомити про небезпеку машиністові потягу, що саме наближався до місця ушкодження колії.

Речник СБУ Маркіян Лубківський написав на своїй стиорінці у «Фейсбуці» у четвер, що Служба безпеки України не трактує останні вибухи в Одесі як терористичні акти.

«Зокрема, що стосується вибуху цієї ночі, мова йде про вибух кришки колодязя зв’язку, внаслідок якого знищено кришку, пошкоджено частину тротуарної плитки і кілька кабелів оператора зв’язку «Інтертелеком» – йдеться в повідомленні.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG