Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч Керрі-Путін показала слабкість Заходу – Креймер


Держсекретар США Джон Керрі та президент Росії Володимир Путін, Сочі, 12 травня 2015 року
Держсекретар США Джон Керрі та президент Росії Володимир Путін, Сочі, 12 травня 2015 року

«Це означає, що стратегія Путіна – вичікування – спрацьовує. Він відчув, що може «перечекати» Захід, а Захід не має витримки, волі»

Поїздка держсекретаря США Джона Керрі до Сочі та зустріч світових лідерів з російським президентом Володимиром Путіним є сигналом слабкості Заходу. Таку думку в інтерв’ю «Голосу Америки» заявив, старший директор з прав та свобод людини Інституту Маккейна Дейвід Креймер.

«Керрі заявив після зустрічі, що він зацікавлений у підтримці каналу комунікації. З якою метою? Росія не демонструє жодної гнучкості, жодного бажання вирішувати кризу. Замість того, Росія фукусує свою увагу на зустрічі європейських лідерів у червні, де, як ми очікуємо, ЄС продовжить санкції, принаймні, до кінця року. Тому візит Керрі посилає неправильний, з моєї точки зору, сигнал – що це нормально їздити до Путіна, і натяк на закінчення ізоляції Путіна, про яку Обама так хвалився під час свого звернення до нації ще у січні», – каже Дейвід Креймер.

Креймер заявив і про інші негативні наслідки поїздки Керрі до Путіна.

«Це відкриває двері для інших європейських лідерів, коли вони також заохочують зустрітись з Путіним з надією вирішити кризу. Тепер Росія спробує переконати одну за одною – європейські країни – відмовитись від санкцій. Тому, як на мене, це поганий знак у час, коли Захід намагається бути солідарним і об’єднаним проти агресії Росії», – продовжив експерт.

На запитання чи може це вважати помилкою адміністрації Обами, Креймер відповів: «Це означає, що стратегія Путіна – вичікування – спрацьовує. Він відчув, що може «перечекати» Захід, а Захід не має витримки, волі, витримувати стійку позицію проти агресії Росії. З моєї точки зору – це справжній сором, бо якщо ми хочемо вирішити цю кризу, ми маємо надати Україні потужну фінансову допомогу, щоб Україна змогла вистояти. Ми маємо надати військову допомогу, яку потребує Україна, щоб захиститись від російської агресії, і ми маємо посилити санкції. Усі ці три речі треба робити одночасно».

На думку Креймера, складається враження, що президента США Барак Обама втратив інтерес до проблеми російської агресії щодо України.

«Виглядає на те, що президент Обама втратив інтерес до цієї проблеми. Криза в Україні більше не є головною темою дискусій, і поїздка Керрі туди (до Росії – ред.) не вирішує питання. А Путін бачить це, як шанс для дій», – переконаний Креймер.

Експерт остерігається розмов серед американського керівництва про зняття, а не посилення санкцій щодо Росії.

«Це жахливий сигнал і небезпечний з точки зору того, що він звучить за місяць до зустрічі лідерів ЄС. На саміті (Саміт лідерів країн ЄС у Ризі 21-22 травня – ред.) будуть лідери Греції, Кіпру, Угорщини, Чехії, які, можливо, демонструватимуть небажання продовжити санкції, і якщо ЄС пом’якшить санкції, я думаю, ця боротьба буде програна – наголосив експерт Інституту Маккейна.

Україні Креймер порадив наступне: «Українці повинні сфокусуватись на реформах, боротьбі з корупцією, реформі енергетичної галузі, вирішити проблему впливу олігархів, і зробити все можливе саме у ці весняні, літні місяці, щоб сфокусуватися на питаннях енергетики».

Але експерт визнає, що дуже важко сфокусуватися на реформах, коли розумієш, що Росія «може вторгнутись будь-якого дня».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG