Доступність посилання

ТОП новини

Волонтери «обмінюють» макулатуру на ліки для військових


Збирати папір допомагає підтримка прем’єр-міністра

Київський волонтер знайшов оригінальний метод допомагати фронту – збирає макулатуру в бізнесових та державних структурах, а на виручені кошти закуповує ліки для національних гвардійців та морських піхотинців. За три тижні зібрав понад 8 тонн непотрібного паперу.

Волонтер Вадим Дмитрук збирає макулатуру та допомагає фронту ліками. Ідея збирати старий папір з’явилася в нього на початку квітня, коли морські піхотинці відправили волонтеру лист із проханням зібрати ліків на величезну суму – 166 тисяч гривень. Раніше він збирав допомогу на не більше ніж 20-30 тисяч, отже сума лякала. Але допомогла гарна ідея та піар у ЗМІ та соціальних мережах.

«Відзняли сюжет. За два дні мені телефонує жінка та говорить – хочу сама привезти багато макулатури. Це наша найперша макулатура, яка була. Вона привезла тонну з «Укравтодору», де вона працює», – розповідає Дмитрук, голова правління Благодійної організації «Свободу Україні».

Після перших успіхів за порадою працівниці «Укравтодору» волонтер вирішив підключити до збору макулатури інші державні установи. 20 квітня від імені своєї благодійної організації він звернувся до урядових структур, зокрема до Кабінету міністрів, міністерств та апарату Верховної Ради.

«Зайшов у канцелярію до Володимира Гройсмана, але там на мене подивилися, посміхнулися та не прийняли листа. Після цього в мене руки опустилися», – говорить він.

Втім, після цього звернення до прем’єр-міністра Арсенія Яценюка відповідний лист від Кабміну був направлений по всіх центральних органах виконавчої влади. У травні на Дмитрука почали виходити міністерства, різні державні інститути та установи. Зокрема Інститут інтелектуальної власності, Університет технологій та дизайну та інші.


Деякі намагаються заробити на благодійності – волонтер

Все оформлюється офіційно – через накладні. Це дозволяє уникнути спроб деяких посадовців нагріти руки на благодійності. Зокрема Дмитрук розповів, що коли генеральний директор держпідприємства «Укргеофізика» Анатолій Бегаль пообіцяв йому п’ять тонн фотопаперу, інший працівник підприємства вирішив на цьому заробити.

«Я його питаю – ви хочете здати. Він каже – так. Я йому говорю – а при чому тут я. У нас благодійний фонд, а не фірма зі збору макулатури. Його звати, того що мені говорив за гроші, Галицький Юрій Петрович», – розповідає ображений Дмитрук. Пізніше директор обіцяв йому, так би мовити, «вжити заходів» проти корумпованого працівника.

Останнім часом до волонтера почали звертатися і приватні підприємства. Зокрема звернулися з магазину дверей «Porte`s», працівники якого побачили інформацію про збір паперу в Мережі.

«У нас першій досвід здавати макулатуру, цього разу зібрали близько двох тонн. Це старі коробки, непотрібні нам каталоги, наші рекламні матеріали, які вже застаріли», – розповідає директор магазину «Porte`s» Олексій Попов.

За словами директора, незабаром до ініціативи підключаться й інші магазини. «В нас конкурентів багато», – говорить він.

Загалом, станом на 13 травня Дмитрук та його Благодійна організація «Свобода Україні» зібрала більше ніж 8 тонн макулатури – це близько 16 тисяч гривень. Ліки вже почали надсилати до військових, але головну передачу готують на червень. Взагалі Дмитрук возить допомогу військовим з осені минулого року. Спочатку допомагав Нацгвардії з Миколаєва, потім перейшов й до інших підрозділів. Втім, головне правило залишив незмінним – лист потрібних речей підписується командиром підрозділу, а уся допомога передається на баланс частини. «Щоб додому допомогу не забирали», – говорить волонтер.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG