Доступність посилання

ТОП новини

Численні ДТП і свавілля бойовиків на Донеччині


Жінка з дитиною проходить біля бойовиків угруповання «ДНР». Донецьк, березнь 2015 року
Жінка з дитиною проходить біля бойовиків угруповання «ДНР». Донецьк, березнь 2015 року

На території, яку контролює «ДНР», за час останнього перемир’я загинули до сотні цивільних – через свавілля так званих «ополченців»

Багато хто навіть не має уявлення про складність проблеми виживання тут. Можливо їм би розповіли бабусі й дідусі, які у свідомому віці проживали в СРСР в 30-і роки. Та вони вже давно померли і ніколи не зможуть розповісти про те, що пережили.

Та й залишилось їх після тої м’ясорубки не так вже й багато, а ще війна, голод 1947 року. Та в моїй пам’яті багато залишилось розповідей про ті часи. А ще – враження від книги А Рибакова «Діти Арбату».

Так от, святкові дні травня принесли показну радість на демонстраціях 9 травня та 1 і 11 відповідно. 11-го святкувалася річниця «ДНР» і її славнозвісного «референдуму».

Та все це зовнішнє. Донеччани стверджують, що навіть звезених 11 травня людей з усієї «ДНР» та вигнаних робітників підприємств не набралось на демонстрації навіть 10 тисяч. Та й сама пропаганда «республіки», спочатку розтрубивши про 30 тисяч (на більше навіть вони не відважились) скромно зам’яла питання. Що ж до параду 9 травня, то він продовжувався 30 хвилин і всі розбіглись. Кількість присутніх скромно не розголошується.

Смертей людей в ті дні під колесами військових авто, від пострілів п’яних бойовиків, то їх маса

А от що до смертей людей в ті дні під колесами військових авто, від пострілів п’яних бойовиків, то їх маса. І дуже багато таких випадків просто замовчується, про інші можна дізнатись лише із соціальних ресурсів або з розповідей знайомих. Деякі випадки стались на моїх очах, тому почну з цього.

Ще 24 квітня російські військові тренувались на знищенні мирних громадян Маківки. Їхній «Урал» врізався в автомобіль маршрутного таксі. В результаті на місці двоє людей загинуло. Із травмованих скільки вижило – невідомо. Про таке, зазвичай, не згадують.

Страшний випадок стався і в моїй Горлівці. Коханець молодої дівчини застрелив її та спалив. Служить він у так званому «ополченні»

Не менш страшний випадок стався і в моїй Горлівці. Коханець молодої дівчини застрелив її та спалив. Служить він у так званому «ополченні». Про те дізнались від сестри загиблої Ганни, що у відчаї виклала всю історію в соціальному ресурсі. Виявляється, тепер вбивство намагаються повісити на невинну людину...

Горлівка почала відповідати адекватно. Після свят в лісосмузі знайшли два тіла «ополченців», яких просто зарізали й забрали зброю

Врешті Горлівка почала відповідати адекватно. Після свят в лісосмузі знайшли два тіла «ополченців», яких просто зарізали й забрали зброю. Тепер місцеві поліцаї збились з ніг, «шукаючи укропівських бандитів». Та місцеві вважають, що то була помста за знущання вбитих над близькими. А знущались вони мабуть не над однією сім’єю.

В центрі Донецька п’яний бойовик влаштував ДТП, а потім прострілив ногу водієві

27 квітня в центрі Донецька п’яний бойовик влаштував ДТП, а потім прострілив ногу водієві. Як повідомляють донеччани, бойовик на «жигулях» летів на червоне світло по проспекту Ілліча і врізався у виїжджаючу з бульвару Шахтобудівельників Hyundai. Від сильного удару «Жигулі» перекинулися на дах, але п’яний терорист не постраждав. Жителі Донецька поставилися до ДТП із «розумінням». Не вперше. Тепер непогано б учасників протестів із Костянтинівки відвезти в Донецьк – вони ж звикли брати участь у подібних заходах, на «антимайдан» їздили. Вільні жителі Донецька на параді зустрічали танки квітами. Свавілля на Донбасі, вже вважається нормою!

Не менш трагічний випадок стався і в Сніжному. Це в тому Сніжному, де лідер сепаратистів прокрався настільки, що за нього взялися навіть свої. Не лише відсторонили від влади, але й заарештували та відправили до «ями».

В Сніжному була розстріляна автомашина. Дві дівчини від куль комендантського патруля загинули на місці

Так от в Сніжному була розстріляна автомашина «ополченця», який їхав зі своєю нареченою та її двома подружками. Дві дівчини від куль комендантського патруля загинули на місці, «ополченець» застрелився (чи йому допомогли застрелитися) на другий день. Пояснювали спочатку, що він сам відкрив вогонь із пістолета по патрулю та поранив одного. Але швидко та інформація зникла, бо «не налазила на голову».

От якби «фашисти» їх убили – тоді б весь російський інтернет гудів, і по всім телеканалах би показували. А так всі мовчать. Вбили свої – своїм можна

Ну ці вбивства – це ж не страшно! От якби «фашисти» їх убили – тоді б весь російський інтернет гудів і постив траурні аватарки, і по всім телеканалах би показували цю трагічну історію. А так всі мовчать. Вбили свої – своїм можна. Буває. Нічого страшного.

А через день, в Донецьку, в самому центрі «Урал» проїхався по «Жигулях» говорять загинули двоє ветеранів. Ще через день біля шахти імені Калініна «Урал» переїхав «Ланос». Двоє загиблих. Наступного дня в центрі Донецька танк Т-72 в’їхав у підземний перехід. Поряд із зупинкою. Тільки щастя, що не в зупинку.

І так майже кожного дня. Ніяких покарань винні не несуть. А люди мовчать, в рота води набравши.

Микола Миколаєнко, інженер, місто Горлівка

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода


Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

XS
SM
MD
LG