Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: в «гумконвої» з Росії доставляють запчастини – сепаратисти


(архівне фото)
(архівне фото)

Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомляє про визнання сепаратистів, що в черговому незаконному «гуманітарному конвої» з Росії в четвер, 14 травня, їм доставили запасні частини до техніки.

Про такий вміст трьох вантажівок зі складу «конвою», що прибули до так званого «міністерства надзвичайних ситуацій» угруповання «ЛНР» у Луганськ, повідомив того дня спостерігачам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні представник складу сепаратистів, де їх розвантажували, інформують в ОБСЄ.

Загалом до Луганська прибуло 39 вантажівок із російськими номерами і з написами «Гуманітарна допомога з Росії». В решті машин, крім перших трьох, за словами сепаратистів, були борошно, пшениця, соняшникова олія і крупи, але спостерігачі не мали змоги пересвідчитися в цьому.

Інша група спостерігачів бачила другу частину цього «гуманітарного конвою», коли вона вже поверталася до Росії, біля українського пункту перетину кордону «Успенка», захопленого сепаратистами. В цій колоні було 45 вантажівок із написами «Гуманітарна допомога з Росії» і одна машина технічної допомоги.

У четвер, 14 травня, інша місія ОБСЄ, Спостережна місія на російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» у Ростовській області, повідомляла, як через російський «Донецьк» в Україну ввели 44 вантажівки і 6 машин підтримки чергового незаконного «гуманітарного конвою». За повідомленням, присутні на пункті пропуску українські митники і прикордонники спостерігали за оглядом машин при їхньому в’їзді до України і при поверненні до Росії, але участі в оформленні не брали.

На іншому російському пункті пропуску, через який возять ці «гумконвої», «Матвеєв Курган», який межує з українською «Успенкою», спостерігачів ОБСЄ немає.

Російські агентства стверджували, що нинішній «гумконвой», уже 26-й, віз харчі, предмети першої потреби, будматеріали, а також «навчальну літературу для донбаських школярів і студентів».

Українські прикордонники і митники, які чергують у «Донецьку» й «Матвеєву Кургані» для оформлення гуманітарної допомоги в Росії, змушені відмовлятися від такого оформлення через те, що жоден із російських «гуманітарних конвоїв» до захоплених сепаратистами частин Донбасу ще не був законним.

Україна щоразу наголошує, що такі вантажі з Росії вводяться на територію України незаконно, без згоди уряду України, без участі Міжнародного комітету Червоного Хреста, який відмовляється супроводжувати їх, і на порушення українського і міжнародного законодавства. Крім того, звертають увагу в Києві, вантажі, про намір ввезти які повідомляє Росія, часто не можуть бути визнані гуманітарними.

XS
SM
MD
LG