Доступність посилання

ТОП новини

Нуланд прийшла на тренування майбутніх українських патрульних


Заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд. Київ, 16 травня 2015 року
Заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд. Київ, 16 травня 2015 року

США активніше слідкуватиме за дотриманням Мінських угод – Нуланд

Роль США у мирному врегулювання російсько-українського збройного конфлікту посилиться. Про це заявила заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд у рамках візиту до Києва. За її словами, принципово важливо, щоб сторони дотримувались перемир’я, а важке озброєння виїхало з Широкіна. Водночас, за її словами, Путін гарантував держсекретарю Джону Керрі, що також хоче миру.

США готові надалі активніше та більш поглиблено брати участь у тому, що стосується мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Зараз найважливіше – щоб Мінські угоди повністю виконувались. Про це заявила заступник держсекретаря США з питань Європи та Євразії Вікторія Нуланд після відвідування тренувань нової української патрульної служби.

За словами Нуланд, напередодні візиту до України вона супроводжувала держсекретаря Джона Керрі під час його зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним та російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим. Проте, додає вона, навіть після того, як держсекретар напряму проінформував українців про результати своєї зустрічі в Росії, для Нуланд було принципово важливо особисто приїхати до Києва.

За її словами, США та Росія на зустрічі обговорили конкретні кроки, які слід виконати, аби Мінські угоди запрацювали.

«Наприклад, щодо безпеки: бої повинні припинитись на лінії фронту. А у таких стратегічно важливих точках як Широкіне перемир’я має дотримуватись повністю», – пояснила вона.

США активніше братиме участь у тому, щоби Мінські угоди дотримувались
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Також додала, що Керрі, Путін та Лавров «конкретно обговорювали роль, яку ОБСЄ зможе відігравати, аби Мінські угоди краще дотримувались». За її словами, зараз принципово важливо, аби важке озброєння було виведене із Широкіна, а також щоби Україна могла захистити Маріуполь.

Україна запроваджує болючі, проте необхідні реформи – Нуланд

Нуланд також підкреслила що в рамках свого візиту хотіла побачити, як рухаються реформи в Україні. Наразі США мають більше оптимізму: держава запроваджує болючі, проте необхідні реформи. Зокрема, Нуланд обговорювала з українськими високопосадовцями децентралізацію, конституційну реформу та законодавчу базу для подальших удосконалень.

Вікторія Нуланд. Архівне фото
Вікторія Нуланд. Архівне фото

«Ми знаємо: те, що ви робите – дуже складно і боляче, проте ви на правильному шляху до більш демократичної очищеної та європейської держави. А США є партнером України, і пишаються цим», – каже вона.

За словами Вікторії Нуланд, востаннє вона була в Україні ще в липні. Травневий же візит виявився дуже насиченим. Американський політик зустрілась із президентом України Петром Порошенком, прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, спікером парламенту Володимиром Гройсманом, українськими міністрами та депутатами, мером Києва Віталієм Кличком, представниками ОБСЄ та лідерами українського бізнесу.

Нова українська поліція: патрульні готуються до реальної практики

Окрім офіційних візитів, заступниці держсекретаря Вікторії Нуланд показали і реформу у дії. Патрульні, тобто нова українська поліція, зараз тренуються на базі Навчально-наукового інституту підготовки фахівців для підрозділів міліції громадської безпеки, психологічної служби та Національної гвардії України.

Наразі тут тренуються близько двох тисяч людей. Навчання завершується: уже в червні ці хлопці та дівчата випробують свої навички в роботі. Пілотним містом стане Київ, а потім – Одеса та Львів.

Нова поліція: патрульні тренуються роззброювати злочинців
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Тренування виглядає як моделювання ситуацій, з якими патрульний може мати справу на практиці. Наприклад, кадети діляться на дві групи: в одній – «патрульні», в інші – «злочинці», що тікають від правоохоронців на автомобілі. Завдання патрульних – зупинити, роззброїти та переконатись, що в авто не перевозять нічого незаконного.

Напередодні міністр МВС Арсен Аваков заявляв, що парламенту ще необхідно ухвалити закон, що регулюватиме роботу патрульної поліції.

«Я підписав наказ про створення департаменту патрульної служби – потім він стане патрульною поліцією. Це окрема вертикаль, що не підпорядкована ДАІ, не підпорядкована міському управлінню міліції. Це вертикальна структура… прямо на міністерство. Потім вона буде перейменована в національну поліцію», – сказав Аваков.

Також у МВС заявляли, що готуються паралельно запускати реформу дільничних міліціонерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG