Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині, на «Полі скорботи», вшановують пам’ять жертв репресій


На 9-му кілометрі Запорізького шосе, що неподалік Дніпропетровська, з нагоди Дня пам’яті жертв політичних репресій відбулась громадянська панахида на місці, де поховані тисячі замордованих сталінською репресивною системою людей.

Квіти до Меморіалу жертв Голодомору та політичних репресій поклали представники міської та обласної влади, активісти громадських організацій та політичних партій. Дехто прийшов на церемонію з червоним маком пам’яті на грудях.

Після покладання квітів панахиду за загиблими відслужили священики Української православної церкви Київського патріархату.

Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.

9-й кілометр Запорізького шосе у Дніпропетровську називають «Полем скорботи». У 1930-і та на початку 1950-х років тут, на околиці міста, був розташований спеціальний об’єкт НКВС, де ховали розстріляних жертв політичних репресій.

За архівними даними, у цей період у Дніпропетровську загалом стратили понад 5 тисяч людей. За іншою інформацією, розстріляних і похованих тут може бути набагато більше.

У 1990-і на цьому місці відкрили пам’ятний знак – хрест, а 2008-го року – найвищий в Україні меморіал жертвам Голодоморів та політичних репресій у вигляді фігури знесиленої жінки з померлою дитиною на руках.

Водночас зараз меморіал у незадовільному стані – місцями гранітні плити пооблущувались і потріскались. 2011 року у відповідь на інформаційний запит Радіо Свобода з Дніпропетровської райдержадміністрації відповідали, що опікуються об’єктом, але «бюджетних коштів на утримання в належному санітарному стані прилеглої території до Монументу не виділяється».

День пам’яті жертв політичних репресій – щорічний національний пам’ятний день в Україні, який відзначається у третю неділю травня.

XS
SM
MD
LG