Доступність посилання

ТОП новини

Для чого Нуланд приїхала до Москви?


Помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд під час прес-конференції у Москві. 18 травня 2015 року
Помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд під час прес-конференції у Москві. 18 травня 2015 року

Помічник держсекретаря США мала консультації з представниками МЗС Росії

Помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд у понеділок провела низку зустрічей у Москві з представниками російського МЗС. За словами експертів, однією з головних у московському порядку денному Нуланд була українська тема. «Наші консультації носили дуже ґрунтовний і прагматичний характер, і ми говорили про ті ж питання, які були на порядку денному в перебігу зустрічі держсекретаря США Джона Керрі і президента Росії Володимира Путіна в Сочі», – заявила після закінчення переговорів Нуланд.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Представники адміністрації Кремля не планують зустрічі з помічником держсекретаря США Вікторією Нуланд, повідомив у п’ятницю прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

За його словами, візит Нуланд до Москви є продовженням діалогу, започаткованого в Сочі минулого тижня. Тоді американський держсекретар Джон Керрі зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним і головою російського МЗС Сергієм Лавровим.

У Москві Вікторія Нуланд мала бесіду із заступником міністра закордонних справ Росії Сергієм Рябковим і статс-секретарем МЗС Григорієм Карасіним.

На думку директора Московського центру Карнегі Дмитра Треніна, в Росії таким чином дотримуються протоколу – Нуланд веде переговори з чиновниками, які відповідають її статусу. Тренін говорить, що безсумнівно головною метою візиту Нуланд було обговорення ситуації в Україні. Ця тема і досі залишається актуальною і для Росії, і для США.

«Я думаю, що обидві сторони однаково зацікавлені з різних причин у тому, щоб такі контакти не тільки відбувалися, але й давали якийсь результат. Я думаю, що і Росія, і Сполучені Штати на сьогоднішній день зацікавлені в стабілізації ситуації на південному сході України, у тому, щоб конфлікт в Донбасі не переріс знову в гарячу фазу. Ось для цього, я думаю, пані Нуланд приїхала до Москви і веде переговори з російськими колегами», – зауважив Тренін.

І знову про Савченко

До зустрічі в МЗС Росії, Вікторія Нуланд відвідала голову Московської Гельсінкської групи Людмилу Алексеєву. Як розповіла сама правозахисниця в інтерв’ю Радіо Свобода, розмова йшла про те, в якому становищі зараз опинилися некомерційні правозахисні організації в Росії після ухвалення закону про іноземних агентів. Мова зайшла і про українську льотчицю Надію Савченко.

Вона висловила свою стурбованість долею Надії Савченко
Людмила Алексеєва

«Вона висловила свою стурбованість долею Надії Савченко. Адже вона була в Україні. І дуже близько бере до серця все, що там відбувається. І вона запитала мене, як я думаю, чи звільнять Савченко? Я сказала, що я не бачу ніяких ознак цього. Думаю, що це питання вона напевно буде порушувати. Але, знову ж, я її не запитувала. Буду дуже рада, якщо це допоможе Надії Савченко», - зазначила Алексєєва.

Спілкування з Вікторією Нуланд проходило спочатку англійською, а потім і російською мовою. Як з’ясувалося, заступник держсекретаря США нею досить непогано володіє. До Москви Вікторія Нуланд прилетіла з Києва, де зустрічалася, зокрема, і з президентом Петром Порошенком.

Помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд у Києві. 16 травня 2015 року
Помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд у Києві. 16 травня 2015 року

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG