Доступність посилання

ТОП новини

Уряд просить Раду надати йому право мораторію на виплати зовнішніх боргів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Кабмін вносить у Верховну Раду законопроект, який має надати урядові право у разі необхідності припинити виплати власникам міжнародних боргових зобов’язань. Про це йдеться у заяві уряду.

«Україна перебуває у важкій економічній ситуації, і питання виплати міжнародних боргових зобов’язань – це питання справедливості. Надзвичайним борговим навантаженням Україна «завдячує» попередньому режимові Віктора Януковича. За його урядування обсяг боргів України збільшився на 40 мільярдів доларів. До суспільства ці кошти не дійшли. Вони були розтрачені безслідно для країни», – мовиться у заяві.

«Виплати тільки за валютними борговими зобов’язаннями протягом наступних 4 років становлять близько 30 мільярдів доларів США. Це включає і обслуговування, і повернення боргу. І питання справедливості щодо українського населення – знизити таке надзвичайне боргове навантаження», – додають в уряді.

У Кабміні зазначають, що надання такого права урядові ніяк не впливає ні на стабільність банківської системи країни, ні на курс української гривні.

«Але прийняттям цього закону ми просимо наших іноземних приватних кредиторів долучитися до підтримки України та розділити з нами важкий тягар», – заявляють в уряді.

Наразі у парламенті оголосили перерву. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман заявив, що під час перерви відбудеться рада коаліції за участю прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, після цього для голосування буде винесений стратегічний «надзвичайно важливий документ». При цьому він не уточнював, про який саме документ йде мова.

Україна розраховує на реструктуризацію 23 мільярдів доларів зовнішнього боргу. Уряд прагне зробити це до червня, коли Міжнародний валютний фонд планує обговорити надання Україні другого траншу кредитної програми.

XS
SM
MD
LG