Доступність посилання

ТОП новини

«Гину за Вітчизну з усмішкою на вустах» – виставка «Катинь-Акція АБ»


Плакат виставки «Знищення польських еліт. Катинь-Акція АБ»
Плакат виставки «Знищення польських еліт. Катинь-Акція АБ»

Експозиція демонструє тотожність обох тоталітарних режимів – Третього Рейху та СРСР

До 75-х роковин Катинського злочину Український інститут національної пам’яті переклав виставку Польського інституту національної пам’яті про знищення польської еліти у 20-му столітті. Експозиція розповідає про нацистську операцію «Акція АБ» та Катинь, організовану комуністами, й таким чином демонструє тотожність обох тоталітарних режимів – Третього Рейху та СРСР.

«Кохана дружино, Нюнюсю, Лялюню, Івесю, матір, сестри, шваґри, рідні, знайомі, сьогодні я буду розстріляний німецькою владою. Гину за Вітчизну з усмішкою на вустах, але гину невинний. За кров нехай Бог заплатить вічним прокляттям підлим катам, твій Болек», – цей прощальний лист у в’язниці написав на хустинці депутат сейму Республіки Польща Болеслав Внук. У червні 1940 року у масовій страті на Рурах Єзуїтських у Любліні його розстріляли.

Прощальний лист Болеслава Внука з в’язниці, написаний на хусточці. (з колекції Рафала Внука)
Прощальний лист Болеслава Внука з в’язниці, написаний на хусточці. (з колекції Рафала Внука)

Втім, трагедія родини Внуків не лише у смерті Болеслава, а й у тому, що за кілька місяців до розстрілу його молодшого брата-науковця Якуба захопили в полон та утримували в таборі у Козельську. Того ж року він загинув у Катині.

Брати Болеслав і Якуб Внуки, 23 травня 1925 року (з колекції Рафала Внука)
Брати Болеслав і Якуб Внуки, 23 травня 1925 року (з колекції Рафала Внука)

Родина Внуків є однією з сотень родин, які постраждали від обох режимів одночасно – і під час Катинського розстрілу, організованого комуністами, і під час нацистської «Акції АБ». Тож головна мета виставки «Знищення польських еліт. Катинь-Акція АБ» – розповісти історії цих родин.

«Тут є фотографії людей, з синами яких я особисто знайомий, і моя особиста відстань до них – це не відстань у 75 років, це відстань у два рукостискання, – розповідає радник голови Інституту національної пам’яті України, автор книги «Година папуги», а ще – куратор української версії виставки Олександр Зінченко. – Тут є, наприклад фотографія Станіслава Жураковського – останнього передвоєнного бургомістра міста Острог, і я знайомий з його сином – теж Станіславом, що живе у Лондоні. Його батько був розстріляний в Катині, а син опинився в таборах».

Історик Олександр Зінченко на тлі портрету Станіслава Жураковського
Історик Олександр Зінченко на тлі портрету Станіслава Жураковського

Катинський злочин і німецькі злочини цього періоду для поляків і українців дуже важливі, наголошує голова Інституту національної пам’яті, комісії з переслідування злочинів проти польської нації Лукаш Камінський.

«Це символ співпраці радянського і нацистського режимів. Це символ страт, жертв, символ величезної брехні, яка перемагала протягом десятиліть. Але ми повинні пам’ятати, що правда завжди перемагає брехню», – каже він.

Виставка «Знищення польських еліт. Катинь-Акція АБ» триватиме півтора місяці у Національному музеї історії України у Києві. Відвідати її можна до липня щодня, крім середи.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG