Доступність посилання

ТОП новини

Архів СБУ передав полякам 15 тисяч оцифрованих документів часів Другої світової


Голова Польського інституту національної пам’яті Лукаш Камінський (л) і директор Державного галузевого архіву СБУ Ігор Кулик (п)
Голова Польського інституту національної пам’яті Лукаш Камінський (л) і директор Державного галузевого архіву СБУ Ігор Кулик (п)

Архів Служби безпеки України передав понад 15 тисяч електронних копій документів часів Другої світової війни Польському інститутові національної пам’яті.

Першу частину цих документів поляки отримали минулого тижня у Гданську, другу ж частину українська сторона передала польській сьогодні під час відкриття виставки «Знищення польських еліт. Катинь – Акція АБ» у Національному музеї історії України у Києві.

«Документи унікальні. З моменту створення не мають жодної позначки, що хтось їх бачив. Вони були оперативною інформацією. Тепер вони стали історичною інформацією. Це списки тих польських військовослужбовців, офіцерів, які втекли з таборів у Рівненській області, це списки військових, які перебували у таборі в Старобільську, і що важливо, крім документів того періоду, ми знайшли частину документів про те, як радянська тоталітарна машина в особі радянських органів державної безпеки робила все, щоб приховати правду», – сказав директор Державного галузевого архіву СБУ Ігор Кулик.

Раніше у Гданську українська сторона передала матеріали про розстріли польських військовополонених у 1940 році в Старобільську Луганської області, документи про провідних діячів ОУН і командирів УПА, про радянську диверсійну групу «Арсенал», що діяла проти польської Армії крайової. Натомість Польський інститут національної пам’яті передав Україні копію кримінальної справи керівника німецької окупаційної адміністрації в Україні райхскомісара Еріха Коха.

До кінця цього року українські та польські історики обіцяють презентувати 9-й том спільної багатотомної наукової серії «Польща та Україна у 30-х – 40-х роках XX століття. Невідомі документи з архівів спеціальних служб», в рамках підготовки якого і відбувся обмін документами.

Минулого місяця Верховна Рада України ухвалила закон про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років.

XS
SM
MD
LG