Доступність посилання

ТОП новини

Мешканці прифронтових міст зрозуміли наслідки бездумних дій і «референдумів» (огляд преси)


Нині першочергове завдання для президента – змінити ситуацію на валютному ринку і в банківській системі

В економіці України наріжним каменем є фінансова стабільність. Це основа для будь-якого прикладного економічного розвитку, наголошує експерт газети «Сегодня». Якщо країна не в змозі контролювати ціни і гроші, вона втрачає не тільки можливість економічного розвитку, а й вирішення усіх соціальних питань. Стає дуже важко створювати робочі місця, виплачувати зарплати, пенсії, соцвиплати і так далі. Нинішня втрата фінансової стабільності в Україні призвела до того, що економічних втрат від дестабілізації набагато більше, ніж втрат від війни. Це другий фронт. За економічних втрат він разючіший, ніж перший, військовий, фронт. Наслідок невдалих дій на цьому фронті – зникнення з України в минулому році 12 мільярдів доларів іноземних інвестицій. Країна, яка не може стабілізувати ціни і гроші, не може розраховувати на динаміку економічного зростання. Тому на цей рік у країні потрібно переписати макрополітику. Замість того, щоб її заморожувати, щоб робити великі державні дефіцити і їх фінансувати за рахунок Національного банку.

ЗАВАНТАЖИТИ

Найбільше питання до президента Петра Порошенка в економічній і фінансовій сфері – щодо керівника Національного банку, якого він призначає, переконує експерт тижневика «Країна». Відбувається глибока девальвація гривні, банки і громадяни втрачають вклади. І НБУ сам спровокував девальваційні тенденції. Бо публічно висловлював негативні прогнози, анонсував майбутню ліквідацію банків. Процедура рефінансування банків відбувалася непрозоро – у ручному режимі керівництвом НБУ. За кордоном такі банки виставляють на продаж, і їх купують або інші фінансові установи, або Нацбанк. В обох випадках вкладникам гарантують повернення грошей до копійки. В Україні цього не відбулося – проблемні банки одразу ліквідували. А це провокує паніку. Єдиний позитив із того, що сталося, – виживуть лише справді здорові й надійні банки. Але якщо НБУ не змінить правила гри щодо діяльності комерційних банків, то через кілька років знову ставатиме на ті самі граблі. Нині першочергове завдання для президента – змінити ситуацію на валютному ринку і в банківській системі. Для цього треба змінити керівництво НБУ. До теперішнього немає довіри – ні в банків, ні в населення, ні в суб’єктів господарювання, наголошує експерт.

Про те, чим живуть люди у містах на лінії фронту розповідає газета «Голос України». Сьогодні більшість мешканців прифронтових міст уже зрозуміли наслідки бездумних дій та недолугих «референдумів»... Нарівні з дорожнечою продуктів, вимушеним безробіттям найбільше людей сьогодні непокоїть можливість російського телебачення досі впливати на свідомість місцевих мешканців.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG