Доступність посилання

ТОП новини

Через комуністів Чехія не розглянула ратифікацію Угоди про асоціацію України з ЄС


Палата депутатів Парламенту Чехії так і не внесла до порядку денного питання про ратифікацію Угоди про асоціацію України з Європейським союзом 20 травня.

Члени Комуністичної партії Чехії і Моравії (КПЧМ), 30 парламентарів, іще напередодні використали своє право вето – і питання ратифікації не потрапило у розклад парламенту ще 19 травня.

Питання ратифікації угоди може знову порушити Палата депутатів лише під час однієї з наступних сесій, найперша з яких відбудеться у другій половині червня.

Голова фракції комуністів у Палаті депутатів Павел Ковачік пояснив це рішення комуністичної партії їхнім ставленням до уряду України.

«Ми, КПЧМ, не маємо довіри до сучасної української влади і не вважаємо, що Чехія мала б підписувати будь-яку таку угодуз нинішньою українською владою», – сказав він у коментарі для Радіо Свобода.

Водночас він визнав, що ратифікацію угоди в чеському парламенті підтримує більшість і, якби не вето комуністів, це було б вже зроблено.

Він сказав Радіо Свобода, що шлях до ратифікації «не є зачиненим» і що «не варто мати великі побоювання» з цього приводу. Він передбачає, що це питання розглянуть знову під час наступних сесій парламенту, скоріш за все, ще до початку літніх канікул.

Україна і ЄС підписали Угоду про асоціацію у 2014 році. У повному обсязі вона набуде чинності після ратифікації всіма сторонами, тобто всіма 28 країнам-членами Євросоюзу.

Серед членів ЄС процедуру ратифікації угоди повністю завершили 18 держав.

Верховна Рада України та Європейський парламент синхронно ратифікували Угоду про асоціацію 16 вересня 2014 року. Політична частина Угоди про асоціацію України і ЄС уже діє в режимі тимчасового застосування ще до завершення ратифікації, економічна запрацює з початку 2016 року.

XS
SM
MD
LG