Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ закликають Путіна не підписувати закон про «небажані організації»


В Організації з безпеки і співпраці в Європі закликають президента Росії Володимира Путіна накласти вето на новий закон про «небажані організації», ухвалений парламентом країни.

Як заявила представник ОБСЄ зі свободи засобів інформації Дуня Міятович, цей обмежувальний закон матиме негативний вплив на свободу висловлювання, свободу засобів інформації, плюралізм думок та на інші демократичні права.

За її словами, до цього призведуть широкі і неточні формулювання нового закону.

Раніше в середу, 20 травня, верхня палата Федеральних зборів (парламенту) Росії, Рада федерації, ухвалила цей закон після того, як у вівторок, 19 травня, його ухвалила нижня палата, Державна дума. Тепер він іде на підпис президентові Росії.

За документом, «небажаною» може бути визнана іноземна чи міжнародна неурядова організація, що «становить загрозу засадам конституційного ладу Росії, її обороноздатності і безпеці».

Які саме дії міжнародних організацій підпадають під визначення закону, в ньому не уточнено.

Рішення щодо запису до реєстру «небажаних організацій» має ухвалювати Генеральна прокуратура Росії після узгодження з Міністерством закордонних справ.

Російські відділення організацій, що потраплять до реєстру, мають бути закриті.

За порушення закону передбачений штраф від 5 тисяч до 100 тисяч рублів (приблизно від понад 2 тисяч до майже 43 тисяч гривень), за повторне порушення – позбавлення волі на термін до шести років.

Проти закону про «небажані організації» вже виступали правозахисники в Росії і за кордоном, зокрема, правозахисні організації Amnesty International і Human Rights Watch.

Також Рада з прав людини при президентові Росії направляла депутатам експертний висновок із критикою законопроекту. Члени Ради відзначали, серед іншого, що, ставлячи за мету протидіяти діяльності іноземних організацій, що діють на шкоду безпеці Росії, неприпустимо запроваджувати заходи, які призводять до порушень прав громадян.

XS
SM
MD
LG