Доступність посилання

ТОП новини

Історія з Єршовим – зранку розслідування, а ввечері відставка


«Вже другий день у департаменті ДАІ велике пожвавлення: як таке могло трапитися, що журналісти дізналися і мають такий об’єм інформації»

Напередодні, у вівторок увечері, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що задовольнив рапорт про відставку виконувача обов’язків начальника Державної автоінспекції України Олександра Єршова. Така заява з’явилася відразу після оприлюднення розслідувань проекту Радіо Свобода і Першого суспільного телеканалу «Схеми» щодо Єршова.

Зокрема, журналісти «Схем» спіймали Єршова на брехні у декларації за попередній рік: він приховував від контрольних органів елітний триповерховий маєток у Києві. Крім того, вони з’ясували, що члени родини Єршова – а в нього з дружиною дві дорослі доньки – їздять на дорогих елітних автівках, вартістю близько 100 тисяч доларів кожна. Незважаючи на відсутність у декларації реальних даних про елітну нерухомість, що належить родині керівника ДАІ, він успішно пройшов люстраційну і майнову перевірку.

Одна з авторів цього журналістського розслідування – Наталка Седлецька – розповіла в ефірі програми «Свобода сьогодні» про те, чи очікували журналісти такої швидкої реакції на своє розслідування.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:09:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Ви знаєте, тут просто таке нахабство, що я була переконана, що реакція буде. Утім, я не сподівалася, що вона буде такою швидкою. Це найшвидша реакція за всю мою роботу на ниві журналістських розслідувань, тобто, зранку розслідування, а ввечері відставка. Утім, цього, звісно, недостатньо, оскільки має бути проведене розслідування, при чому воно має бути незалежне. Службового розслідування всередині МВС, як вважаю, недостатньо.

– Чи Вам відомо, які кроки планують робити далі – можливо, з боку Генеральної прокуратури як реакція на це розслідування?

Наталка Седлецька
Наталка Седлецька

Міністр призначив службове розслідування і це, звісно, правильно, але цього недостатньо

– Отже, голові ДАІ дали можливість звільнитися за власним бажанням – він написав рапорт про відставку, і міністр його задовольнив, цей рапорт. Утім, також міністр призначив службове розслідування і, це, звісно, правильно, але цього недостатньо.

Справа в тому, що, за моєю інформацією, вже другий день у Департаменті ДАІ відбувається велике пожвавлення з приводу того, як таке могло трапитися, що журналісти дізналися і мають такий об’єм інформації. Отже, почали підчищати за собою і від моменту відставки вже були внесені нові і нові зміни в цю базу. І прослідкувати тепер буде дуже складно – що було від початку. На це вже мають компетенцію інші органи, не всередині міністерства, де міліціонер міліціонера не видасть, вірно?

Депутат вже написав заяву до генерального прокурора з вимогою розслідувати факти, озвучені нами в розслідуванні Радіо Свобода і розпочати кримінальне провадження

Наскільки я знаю, депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко вже написав заяву до пана Шокіна – генерального прокурора – з вимогою розслідувати факти, озвучені нами в розслідуванні Радіо Свобода і розпочати кримінальне провадження. Він пропонує, наскільки я знаю, статтю «незаконне збагачення», «перевищення службових обов’язків».

– Наталю, напевно в багатьох виникає запитання: як саме Ви вийшли на цю інформацію, адже це не єдина родина чиновників, які дозволяють собі хизуватися таким безбідним життям, демонструючи свої статки на світлинах у соціальних мережах, в «Інстаграмі»?

Наш журналіст відправив запит. Він попросив декларацію очільників ДАІ – усього керівництва. І йому прийшла відмова. Отже ми почали займатися головою ДАІ

– Знаєте, ми щотижня робимо антикорупційну програму телевізійних розслідувань «Схеми». Щотижня ми розповідаємо про тих чи інших чиновників, які перебувають при владі. Державна автоінспекція – це далеко не останній центральний орган влади і він стосується життя кожного українця, який керує автомобілем. Тому його очільник, очільник ДАІ – звісно, що викликає інтерес суспільства і журналістів. Це не дивно.

І все почалося абсолютно з невинної речі, яку ми робили, як робимо в більшості випадків. Наш журналіст Сергій Андрушко прийшов на нараду і повідомив, що він відправив запит про доступ до публічної інформації до ДАІ. Він попросив декларацію очільників ДАІ – усього керівництва. І йому прийшла відмова. Отже ми почали займатися головою ДАІ після того, як він у листі на Радіо Свобода відмовив надати декларації про свій майновий стан та майновий стан своїх заступників на наш запит на публічну інформацію.

Тоді ми почали розслідувати – а що ж такого він приховує? Перше – ми знайшли будинок 3-поверховий у межі Києва, якого немає в його декларації за попередній – 2013 – рік, хоча він там проживає вже багато років, що прямо підтверджують і сусіди, і документи.

А вже під час другого розслідування ми вийшли на те, що він користується дуже коштовним автопарком, якого також немає в його декларації, і «Інстаграм», «Фейсбук», «ВКонтакте» – це все тільки ілюстрація до цих акаунтів. Вони публічні. Я вже їх давно бачила – ще під час першого розслідування, утім я не хотіла публікувати фотографії дочок безпідставно.

А це вже була як демонстрація, як ілюстрації доказів, коли я дізналася, що в них є і автопарк, який незадекларований. Тобто я відразу розуміла, що у них буде дві версії. Перша, яку вони озвучили – це те, що у старшої доньки є самодостатній бізнес. Бізнес полягає в тому, що це студія-ательє з пошиву ексклюзивного дизайнерського одягу, її особисте ательє. Утім, подивіться як живуть найкращі дизайнери українські. Чи вони дозволяють собі такий спосіб життя? Чи вони їздять на таких автомобілях і перебувають постійно закордоном на відпочинку?

Фото з публічного акаунту Instagram Дарини Єршової
Фото з публічного акаунту Instagram Дарини Єршової
Фото з публічного акаунту Instagram Анастасії Єршової
Фото з публічного акаунту Instagram Анастасії Єршової
Фото з публічного акаунту Instagram Анастасії Єршової
Фото з публічного акаунту Instagram Анастасії Єршової
Фото зі сторінки Вконтакте Дарини Єршової
Фото зі сторінки Вконтакте Дарини Єршової

Я думаю, що неможливо такого з бізнесу утримувати і себе, і сестру, і батька, і мати, і купувати такі автомобілі, і будувати такий будинок. Тобто, в таку версію, насправді, я не вірю. Але все може бути. На це є правоохоронні органи. Ми лише вказали на певну невідповідність, далі це справа правоохоронних органів – з’ясувати так це, чи ні.

Ми не жовта преса, ми програма серйозних антикорупційних розслідувань
Наталія Седлецька

А далі після цього вони вже видали іншу версію, що в них багаті «женихи». Це також може бути, але це все – походження цих активів – потрібно перевіряти. Ми не жовта преса, ми програма серйозних антикорупційних розслідувань. І публікація фотографій з соцмереж дочок голови ДАІ – це вимушений крок для того, щоби підтвердити, що їхній стиль життя не відповідає задекларованим статкам та офіційним зарплатам чиновників.

– Як Ви гадаєте, чи ця історія, яка стала тепер доступною широкому загалові, чи вона навчить чогось інших чиновників, чи лише навчить, як «замітати сліди»?

– Ви знаєте, журналістське розслідування останнім часом показує свою певну ефективність. Це вже друга гучна відставка в органах МВС. Перший був заступник Авакова пан Чеботар, який сам пішов за власним бажанням у відставку після розслідування «Наших грошей», після того, як його зять фактично напав на знімальну групу телеканалу.

Звісно, що потрібні глибші розслідування незалежних органів. Вони бояться, вони реагують

І таким чином, це вже друга відставка. Я думаю, що це все позитивно. Звісно, що потрібні глибші розслідування незалежних органів, але я думаю, що це більша результативність – вона більша, ніж раніше – це добре. Вони бояться, вони реагують. Потрібно більше.

А для цього вже створені органи законом, такі як Національне антикорупційне бюро. Це превентивна агенція, яка має робити те, що роблять зараз журналісти – виконувати цю функцію, порівнювати реальний стиль життя чиновників із тим, що вони декларують, із їхніми офіційними зарплатами. І як тільки будуть створені не тільки на папері закону ці органи, а в житті (і це зараз відбувається), то я думаю, що це пришвидшення боротьби з корупцією, з цим незаконним збагаченням – воно піде швидше.

На цю ж тему:

19.05.2015
Красиве життя головного даїшника (розслідування)

Родина голови ДАІ веде розкішний стиль життя, володіє елітним автопарком, а доньки за півроку побували на відпочинку в десяти країнах світу – «Схеми» далі
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG