Доступність посилання

ТОП новини

Червоний Хрест відвідує затриманих російських військових


Затримані в бою на Донбасі російські військові поговорили з рідними за посередництва Міжнародного комітету Червоного Хреста, повідомив речник організації.

«Нам сьогодні вдалося відвідати цих осіб. На зустрічі був також лікар. Відбувся обмін новинами і з членами сімей, тобто з ними було встановлено контакт», – сказав речник МКЧХ в Україні Ашот Астабацян.

В інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» він відмовився розкрити деталі розмови, пославшись на стандартну практику. «Нам видається допуск, тому все, що ми бачимо, ніде не публікується», – пояснив речник.

Він також запевнив, що працівники Червоного Хреста мають намір повторити візит до російських громадян.

Представники МКЧХ провели в палаті в затриманих російських військовослужбовців у Центральному військовому госпіталі Міноборони України в Києві понад годину.

У вівторок, 19 травня, росіян також відвідали представники міжнародної правозахисної організації Amnesty International. За їхніми словами, росіяни запевнили, що задоволені умовами перебування в Центральному військовому госпіталі в Києві, знають про свої права та чекають на російського консула. Крім того, затримані заявили, що українська сторона не застосовувала щодо них тортур.

Двоє російських військових, поранених і затриманих у перебігу бою поблизу міста Щастя в Луганській області 16 травня, капітан Євген Єрофеєв і сержант Олександр Александров, за їхніми словами, служать у 3-й гвардійській бригаді спецпризначення Головного розвідуправління Генштабу Збройних сил Росії, яка базується в російському місті Тольятті, і були направлені в окуповану частину Луганщини в березні – квітні цього року. Служба безпеки України заявляє, що їх судитимуть за звинуваченнями в тероризмі.

Тим часом луганські сепаратисти після затримання росіян показали виписані на їхні імена новенькі «військові квитки» і заявили, що то бійці їхньої «народної міліції». А в Міністерстві оборони Росії визнали, що обидва затримані були російськими військовослужбовцями, але заявили, що на момент затримання перестали ними бути. Кремль у зв’язку з цим затриманням повторив стандартну формулу російської влади, що «російських військових на Донбасі немає».

XS
SM
MD
LG