Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International: обидві сторони конфлікту на Донбасі вдаються до тортур


Обидві сторони конфлікту на сході України вдаються до тортур і катування полонених. Про це з посиланням на звіт міжнародної правозахисної організації Amnesty International заявляє директор організації у Європі та Центральній Азії Джон Дальхузен.

«Наше дослідження показує, що тортури щодо затриманих є звичайною справою, і це вражає. Понад 30 колишніх бранців, утримуваних із обох сторін, дали нам послідовні і жахливі свідчення про зловживання із боку своїх викрадачів», – сказав Джон Дальхузен.

За його словами, розповіді колишніх полонених підтверджуються висновками лікарів.

Загалом, як мовиться у звіті, експерти Amnesty International взяли інтерв'ю у 17 людей, які побували в полоні у бойовиків, і у 16 тих, хто потрапив у полон до української сторони.

Як стверджує Дальхузен, «бранців з обох сторін били й імітували щодо них страту».

«У деяких випадках цивільні особи використовувались як «валюта» для обміну полоненими або могли бути просто покараними за їхні погляди. Це тривожна і незаконна практика, яка повинна бути негайно зупинена», – наголосив представник Amnesty International.

За наслідками звіту правозахисна організація попередила українську владу про виявлені факти, але відповіді поки не отримала, мовиться в документі.

Днями помічник державного секретаря США Вікторія Нуланд високо оцінила заяви української влади про гарне ставлення до взятих у полон біля міста Щастя двох російських військових.

На початку травня в СБУ повідомили, що в полоні бойовиків перебувають 300 українських військовослужбовців і мирних громадян.

Звільнення полонених є однією з вимог мінських мирних домовленостей, зокрема, останнього пакету, досягнутого «нормандською четвіркою» під час переговорів у Мінську 12 лютого.

XS
SM
MD
LG