Доступність посилання

ТОП новини

На Харківщині вишили мапу краю


На Харківщині вишили картини, які склали в карту області
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

На льняному полотнищі розміром 3х3 метри є всі 27 районів області зі своєю вишитою історією

Харків – Харків’яни вийдуть цієї суботи на парад вишиванок. Очікується, що центральною вулицею міста, Сумською, пройде кілька тисяч людей. Цього ж дня тут безкоштовно проведуть майстер-класи, патріотичний боді-арт і концерт етнічної музики. Водночас в обласному Центрі культури і мистецтв теж безкоштовно продемонструють вишиту мапу краю. На льняному полотнищі розміром три на три метри представлені всі 27 районів Харківщини. І кожен – окрема вишита історія. Десятки народних майстринь та учнів мистецьких шкіл витрачали на створення цієї карти в середньому півроку.

На Харківщині вишили мапу краю
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На мапі Харківщини хрестиком вишиті річки, ліси, герби і символіка районів області, тут можна побачити Сковороду і козака Харька. І кожен із двадцяти семи районів області є невід’ємною частиною цього твору.

За завданням вони створювали сюжет, який розповідав би про район без підпису, використовуючи герб, символіку, або кольори району
Ганна Лівада

«За завданням вони створювали сюжет, який розповідав би про район без підпису, використовуючи герб, символіку, або кольори району», – розповів про задум проекту «Візерунком стане рідний край» куратор Ганна Лівада.

Карта Харківщини складена за принципом пазлів. Кожен район на мапі – окрема вишита історія. Ці фрагменти різняться за розміром і формою, бо повторюють адміністративні межі території районів. У зшитому вигляді мапа має розмір три на три метри.

Народні майстрині розповідають, що їм хотілося передати традиції малої батьківщини, згадати земляків – відомих історичних постатей. Майстрині з Харківського району для презентації свого краю обрали козака Харька, міфічного засновника міста Харкова, портрет мандрівного філософа Григорія Сковороди. Прикрасою Ізюмського району є полуниця, родзинки і гриби. Здавна цими фруктами і овочами славилися козацькі Ізюмські землі.

За вишивку Первомайського району взялася ціла родина: Любов Бугар – педагог, її донька Аліна – майбутній лікар та інші родичі. При створенні сюжету карти вони поєднали сучасні комп’ютерні технології та старовинну українську традицію вишивки. За словами Любові Бугар, спочатку створили комп’ютерний ескіз стилізованої мапи Первомайського району, потім розробили схему вишивки, після чого вона з донькою взялася нитками втілювати картину.

Сонце символізує нашу гостинність, доброзичливість, що ми приймаємо різний люд, ні на кого не йдемо війною. Колоски – це те, що ми – хлібороби
Любов Бугар

«На нашій карті розміщена Олексіївська фортеця, у нас їх аж три: Олексіївська, Єфремівська і Михайлівська. Це ті, які зберіглися до нашого часу. У нас там сонце символізує нашу гостинність, доброзичливість, що ми приймаємо різний люд, ні на кого не йдемо війною. Що ми миролюбний район, хоча у нас район є специфічним. Колоски – це те, що ми – хлібороби», – хвалиться роботою родини Любов Бугар.

Півроку вечорами родина Бугар вишивала мапу свого району. А над «своїми» районами на мапі Харківщини деякі рукодільниці працювали до семи місяців.

«Можливо, у подальшому буде створена вишита карта України»

В обласному Центрі культури та мистецтв вишивку мапи області замислили ще півтора роки тому, але у зв’язку з тим, що відбувається в державі, війною на Донбасі проект відклали.

Втім, тепер вишивання унікальної карти кількома десятками майстринь з різних куточків області стало справою об’єднання українців. У цьому запевняє депутат обласної ради, директор обласного Центру культури і мистецтв, ініціатор проекту Людмила Омельченко.

Харківська область започаткує таку тенденцію, і, можливо, у подальшому навіть буде створена вишита карта України
Людмила Омельченко

«Я думаю, що Харківська область започаткує таку тенденцію, і всі області зрозуміють свою єдність, цілісність і, можливо, у подальшому навіть буде створена вишита карта України», – сподівається Людмила Омельченко.

Гостям Харківського центру культури та мистецтв, а також відвідувачам сайту, сторінок соцмереж цього осередку пропонують оn-line голосуванням визначити кращий фрагмент мапи Харківщини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG