Доступність посилання

ТОП новини

Убивство з політичних мотивів у Дніпродзержинську: чи назвуть винного?


Київ. Ілюстраційне фото
Київ. Ілюстраційне фото

У Дніпродзержинську через вигук «Слава Україні!» убили юнака, його товариш із ножовим пораненням – у лікарні

Дніпропетровськ – У Дніпродзержинську вийшов на волю один із учасників бійки, у якій був смертельно поранений молодий хлопець, а його товариш отримав ножове поранення в груди. Те, що двоє друзів постраждали через політичні погляди, підтверджують правоохоронці. Кілька днів тому, пізно ввечері, на центральній площі вони відповіли на вигук групи молодих людей «Слава Україні!» привітанням «Героям слава!». Це розлютило чоловіків, які проходили поруч. У міліції запевняють: один із чоловіків – винуватець убивства, другого ж відпустили, бо вважають, що до злочину він не причетний, йому інкримінують, ймовірно, лише хуліганство. Місцеві активісти обурені і вважають, що «справу спускають на гальмах».

23-річний хлопець із позивним «Крим» і справді приїхав на Дніпропетровщину з анексованого півострова. Каже: не зміг жити вдома, з батьками, які прийняли окупацію Криму як належне. Юнак три місяці у складі добровольчого підрозділу прослужив у Пісках, повернувся неушкодженим. Поранення у груди отримав далеко від передової, у Дніпродзержинську. Того вечора, розповідає «Крим», вони з другом відпочивали на площі імені Дзержинського.

Слово за слово спалахнула сварка, а потім бійка. У них якісь «поняття», напевно, зонівські. Я біг геть, а тоді помітив, що у мене поранення в груди
позивний «Крим»

«Сиділо дві компанії – ми і навпроти нас іще одна. Вони крикнули «Слава Україні!». Ми відповіли: «Героям слава!». А компанія, що проходила повз, крикнула: «Слава п…ам». Ми підійшли, щоб з’ясувати ситуацію. Один із них сказав, що в нього син в АТО воює. Я йому сказав: «Тим більше, хіба можна вживати такі слова!». Слово за слово спалахнула сварка, а потім бійка. У них якісь «поняття», напевно, зонівські. Я біг геть, а тоді помітив, що у мене поранення в груди. Нас з товаришем забрали до лікарні, ще в машині «швидкої» він посміхався, а тоді сказали, що його врятувати не вдалось – проникаюче поранення, пробита легеня. Зараз іде слідство. Хто мене вдарив, я не бачив, я тільки потім помітив поранення. Їм було років по 40, вони були напідпитку», – розповів Радіо Свобода «Крим».

Винний у вбивстві тільки один, другий – хуліган

Дніпродзержинські правоохоронці затримали причетних до злочину вже за 10 хвилин, ними виявились чоловіки 45 і 38 років, обидва напідпитку. За даними з міліції, «звичайні громадяни, працюючі, раніше не засуджені». Одного з них досі утримують під вартою. Другого відпустили, не знайшовши доказів причетності до вбивства. Старший інспектор зі зв’язків з громадськістю Дніпродзержинського міського управління міліції Алла Латиш пояснює: змови між двома чоловіками не було, за вбивство юнака відповідатиме один – 45-річний чоловік.

«Слідством встановлено, що загиблому громадянину Б. 1997 року народження було завдане одне ножове поранення – підозрюваним, який зараз перебуває під вартою. Попередньої змови для здійснення даного злочину у підозрюваного з другим громадянином, відпущеним 21 травня 2015 року Заводським РВ, слідством не встановлено. Бійка виникла спонтанно. У даний час слідство перевіряє факт наявності в діях другого громадянина хуліганства», – повідомила Радіо Свобода старший інспектор зі зв’язків з громадськістю Алла Латиш.

Груповий злочин?

В обласній організації партії «Правий сектор» з діями міліції категорично не згодні. Активісти пікетували райвідділок, домагаючись зустрічі з керівництвом правоохоронців і пояснень. Речник обласного осередку «Правого сектору» Ігор Куликовський зазначає: злочин був груповий, відтак перед судом мають постати обоє нападників.

«У них не було достатніх підстав для оголошення йому про підозру, для подальшого утримання, тобто наразі утримують вони одну людину, яка безпосередньо вдарила ножем. Але ми вважаємо, що якщо група людей ґвалтує, грабує чи убиває, то це є груповий злочин. Тобто до з’ясування всіх обставин слід було утримувати цю людину, не дати їй можливості переховуватись від слідства або впливати на ситуацію іншим чином. Члени осередку «Правого сектору» вийшли до управління міліції з вимогою пояснити, як так сталось, їм відповіли відмовою. Наші хлопці заявили, що протест буде продовжено. Міліція розцінює цей злочин як «навмисне вбивство». Як можна говорити, що група людей брала участь у навмисному вбивстві, а винний тільки один? …Ми зв’язуємось з родичами загиблого, аби вони теж подавали заяви», – сказав у коментарі Радіо Свобода Ігор Куликовський.

Між тим справа щодо вбивства вже обростає чутками, у соціальних мережах шириться інформація про те, що вбитий юнак був членом «Правого сектору», бійцем одного з добровольчих батальйонів, учасником АТО. І в міліції, і в «Правому секторі» ці дані не підтверджують.

Водночас Заводський районний відділ міліції Дніпродзержинська, який веде слідство, взяв до розгляду заяву від місцевих активістів про можливу причетність нападника до сепаратизму, інформацію передали для перевірки до СБУ.

Раніше у «Правому секторі» повідомили про убивство одного юнака й поранення іншого в Дніпродзержинську з політичних мотивів. У міліції підтвердили, що вбивство і поранення сталось внаслідок конфлікту «на ґрунті політичної дискусії».

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG