Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти взяли курс на «об’єднання України»


Карикатура Олексія Кустовського
Карикатура Олексія Кустовського

Парламентар Борислав Береза: згортання проекту «Новоросія» – ідея Кремля

У п’ятницю у Мінську відбулася зустріч Тристоронньої контактної групи – за участю України, Росії, ОБСЄ та представників угруповань «ДНР» і «ЛНР» – щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Сторони обговорювали політичні питання. Нинішня зустріч Контактної групи пройшла на тлі заяв про згортання так званого проекту «Новоросія». Проте наразі серед лідерів сепаратистів немає спільної позиції щодо цього, їхні заяви не є однозначними і суперечать одна одній.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Олег Царьов
Олег Царьов

20 травня лідер руху «Новоросія», колишній народний депутат України Олег Царьов заявив, що сценарій об’єднання непідконтрольних Києву українських територій під брендом «Новоросія» – заморожений. Проте вже 22 травня Царьов сказав Радіо Свобода, що йдеться не про замороження проекту «Новоросія», а лише про «замороження парламенту «Новоросії». За його словами, це зроблено на виконання Мінських угод.

Після підписання Мінських угод «ДНР» і «ЛНР» мають увійти на правах автономії до складу України. Там ніде не написано, що «Новоросія» – як єдиний суб’єкт – має увійти до складу України
Олег Царьов

«Після підписання Мінських угод «ДНР» і «ЛНР» мають увійти на правах автономії до складу України. Там ніде не написано, що «Новоросія» – як єдиний суб’єкт – має увійти до складу України. Зважаючи на це, щоб нас не звинуватили у тому, що ми своїми діями зриваємо мінський процес, ми заморозили діяльність парламенту. Це означає, що ми не збираємося і не ухвалюємо законів, і не вибираємо уряд «Новоросії», – говорить Царьов.

«ЛНР» і «ДНР» не можуть нав’язувати «народовладдя» іншим регіонам – Кофман

Між тим так званий «міністр закордонних справ» угруповання «ДНР» Олександр Кофман заявляє, що йдеться таки про «замороження проекту «Новоросії».

Цей проект наразі заморожений, зважаючи на те, що рух у Харкові, Одесі, Херсоні, Миколаєві був обезголовлений
Олександр Кофман

«Було сказано, що цей проект наразі заморожений, зважаючи на те, що рух у Харкові, Одесі, Херсоні, Миколаєві був обезголовлений. Ми не можемо від імені «ЛНР» чи «ДНР» нав’язувати ідеї народовладдя, ідеї вільних республік цим регіонам. Вони до цього мають прийти самі. Мають з’явитися нові лідери громадської думки і пройти революції у цих містах», – сказав Кофман в інтерв’ю телеканалу «Оплот».


Сергій Прасолов, редактор «Луганського інформаційного центру», сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, що замороження проекту «Новоросія» є закономірним кроком, спричиненим реальністю, а саме – «несприйняттям його за межами Донбасу».

Але люди в Одеській області, Харківській, не підтримали цього. То що? Тиснути далі? Ні, звісно, потрібно рахуватися з реальністю
Сергій Прасолов

«Те, що планувалося спочатку, створення єдиної території, до якої входитимуть кілька територій на умовах добровільного союзу, не вийшло. Отже, потрібно тверезо дивитися на речі: є реальність, і з нею потрібно рахуватися. Спочатку думали, що ця територія буде досить об’ємною. Але люди в Одеській області, Харківській не підтримали цього. То що? Тиснути далі? Ні, звісно, потрібно рахуватися з реальністю», – каже Прасолов.

Повернення України до «демократії Януковича» заморозить «Новоросію» – Марков

Сергій Марков
Сергій Марков

У Росії натомість вважають, що за нинішніх умов проект «Новоросія» не може бути заморожений. Неофіційний радник російського президента Володимира Путіна, політолог Сергій Марков в інтерв’ю Радіо Свобода завив, що це можливо лише за умови повернення України «до ситуації президентства Віктора Януковича».

Якщо вдасться повернути Україну назад до демократії, як це було за часів Януковича, лише тоді вдасться зупинити процес формування «Новоросії»
Сергій Марков

«Новоросія» не є штучним проектом Кремля. «Новоросія» – це натуральний процес зародження нової державності в міру розпаду сучасної української державності. Якщо ж спільними зусиллями Росії та розумних людей у Європі вдасться повернути Україну назад від воєнної диктатури до демократії, як це було за часів Януковича, лише тоді вдасться зупинити процес формування «Новоросії», – говорить Марков.

Замороженням «Новоросії» Кремль перекладає проблеми на Україну – Береза

Борислав Береза
Борислав Береза

Нинішні заяви лідерів сепаратистів про згортання чи то «проекту», чи чо «парламенту» «Новоросії» не є власними заявами сепаратистів, вони повторюють позицію Кремля, переконаний позафракційний народний депутат Борислав Береза. В інтерв’ю Радіо Свобода він заявив, що таким чином Росія намагається перекласти на Україну питання відбудови Донбасу.

Ми почуємо щодо «ДНР» і «ЛНР», що нічого такого не існує, і що Україна має вся об’єднатися. Для чого це робиться? Щоб цю зруйновану територію ми відроджували за власний рахунок
Борислав Береза

«Зараз Росія перебуває у глухому куті і не знає, як з нього вийти. Будь-які дії призведуть до колапсу у зовнішній чи внутрішній політиці, – говорить Береза. – Будуть ще заяви, а потім, десь ближче до вересня, ми почуємо щодо «ДНР» і «ЛНР», що нічого такого не існує, і що Україна має вся об’єднатися. Для чого це робиться? Щоб цю зруйновану територію ми відроджували за власний рахунок. Це теж технологія дестабілізації ситуації в Україні».

Рік тому, 24 травня 2014 року на так званому «з’їзді» угруповань «ДНР» та «ЛНР», що визнані в Україні терористичними, був підписаний «договір» про створення «союзу народних республік» «Новоросії». Сепаратисти заявляли, що це утворення мало напрацювати «нормативно-правову базу» для територій, які наразі контролюють ці угруповання. До «Новоросії» сепаратисти планували включити значні території сходу України.


На цю ж тему:

21.05.2015
Чому заморожують проект «Новоросія»?

Сепаратисти заявляють про закриття проекту «Новоросія» і ведуть торги за повернення окупованих територій в Україну далі

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG