Доступність посилання

ТОП новини

За напад на журналістів Радіо Свобода відкривають кримінальне провадження


Відео нападу на знімальну групу Радіо Свобода під Одесою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00

Відео нападу на знімальну групу Радіо Свобода під Одесою

За фактом нападу на знімальну групу журналістів Радіо Свобода міліція Комінтернівського району Одеської області відкрила кримінальне провадження за статтею 171 ч. 1 – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, повідомила Радіо Свобода слідчий відділу Анна Ткешелашвілі. «Ці дані внесені внесені в Єдиний реєстр досудових розслідувань за номером 1205160330000721», – розповіла вона.

У п’ятницю, 22 травня на знімальну групу програми «Схеми» Радіо Свобода і Першого суспільного каналу вчинили напад під час виконання редакційного завдання у селищі Комінтернівське під Одесою. Журналістка Марія Тимощук і оператор Максим Пенько виконували редакційне завдання біля офісу фірми «Лемодо», яка нещодавно виграла тендер МВС України на постачання номерних знаків для транспортних засобів більш як на 70 мільйонів гривень. Ця компанія зареєстрована в Одеській області і до тендеру ніколи не займалася такою діяльністю.

Під час зйомок на журналістів напав невідомий чоловік і пошкодив камеру.

«Ми приїхали за адресою: селище Комінтернівське, вулиця Першотравнева, 56, де зареєстрований офіс фірми «Лемодо», – за редакційним завданням програми «Схеми» Радіо Свобода. Дуже скромний офіс, одна кімната. Він був зачинений, ми зафільмували табличку, поспілкувались із іншими підприємцями. У коридорі офісу до нас підбіг невідомий чоловік із криками «Не знімайте тут», «Чому ви знімаєте без дозволу» і розбив нам камеру», – розповіла Марія Тимощук.

«Скромна фірма з селища під Одещиною отримує 70 мільйонів бюджетних гривень на серйозне відповідальне державне замовлення – вироблення номерних знаків на автомобілі, – при цьому не маючи своїх виробничих потужностей на це. Ми маємо підстави стверджувати, що тендер було проведено несумлінно, і готуємо про це розслідування в наступний ефір. Знімальна група, на яку вчинено напад, діяла за нашим редакційним завданням – вони мали перевірити, що це за фірма, що отримала таке серйозне держзамовлення. Цей напад – це перешкоджання законній діяльності журналістів, і ми простежимо, як його будуть розслідувати», – розповіла автор програми «Схеми» Наталка Седлецька.

Програма «Схеми» – це спільний проект Радіо Свобода та Першого суспільного каналу. Журналісти антикорупційної програми розслідувань викривають оборудки та махінації чиновників із бюджетними грошима та державним майном. Цього тижня одне з розслідувань журналістів призвело до відставки в. о. голови ДАІ Олександра Єршова, стиль життя якого не відповідав його офіційним задекларованим доходам.

XS
SM
MD
LG