Доступність посилання

ТОП новини

Україна й Польща: суспільство порозуміється швидше, ніж влада?


Марш солідарності з Україною, Варшава, 17 травня 2015 року
Марш солідарності з Україною, Варшава, 17 травня 2015 року

«Інформаційна політика уряду України є неефективною, відтак чимало мешканців ЄС не розуміють, що відбувається в цій державі, а то й байдужі до української тематики»

Київ – Україна та Польща налагоджують співпрацю, і каталізатором якої став українсько-російський збройний конфлікт, стверджують і представники українського консульства у Вроцлаві, й громадські активісти. Нині волонтери вантажівками доправляють допомогу із західної Польщі українській армії та переселенцям. Однак більшість активістів говорять про те, що інформаційна політика уряду України є неефективною, відтак чимало мешканців ЄС не розуміють, що відбувається в цій державі, а то й байдужі до української тематики.

Киянин Сергій Костецький – представник однієї з великих ІТ-корпорацій, останнім часом живе і працює у Вроцлаві на заході Польщі. Коли розпочався українсько-російський збройний конфлікт на сході України, Сергій взяв кілька днів відпустки і поїхав разом з волонтерами допомагати українським бійцям. Повернувшись до Вроцлава – налагодив збір військово-технічної та гуманітарної допомоги для армії. Про початок цієї роботи Сергій розповів Радіо Свобода.

Одного разу мої друзі – волонтери, які збирали та возили допомогу бійцям, сказали, що не мають водія для поїздки. І попросили, щоб водієм побув я
Сергій Костецький

«Моя допомога Україні в цьому конфлікту – досить мала. Одного разу мої друзі – волонтери, які збирали та возили допомогу бійцям, сказали, що не мають водія для найближчої поїздки. І попросили, щоб водієм побув я. Мої рідні були шоковані: «Тобі днями треба бути на роботі в Польщі, а ти поїдеш бозна-куди, та ще й можеш там загинути!» Однак я поїхав, – розповідає волонтер. – Упродовж двох тижнів ми об`їхали кілька військових бригад, завезли одяг, предмети побуту, обладнання. Крайня точка, куди ми завезли нашу допомогу – місто Щастя, військова лікарня. Далі нас не пустили на блокпостах: мовляв, дуже небезпечно. За кілька днів, коли я вже був у Польщі – сепаратисти й росіяни атакували той напрямок, куди ми марно намагалися доїхати. Багато людей загинуло», – пригадує Сергій Костецький.

Допомагаємо, бо ми братні народи – польські волонтери в зоні АТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Нині волонтер продовжує допомагати воякам та вимушеним переселенцям, перебуваючи у Польщі. Свою допомогу він називає дуже скромною. Однак щотижня він з однодумцями відправляє до України великого автобуса або вантажівку, заповнену одягом, медикаментами, засобами захисту та різноманітним обладнанням.

За словами Сергія, українці, які живуть, навчаються або працюють у Вроцлаві, консолідувалися, щоб допомогти своїй Батьківщині. Чимало поляків – теж допомагають: у Вроцлаві близько половини людей мають далеких родичів в Україні або предків, які звідти переселилися. Те, що місцева українська діаспора є досить великою, підтверджує і почесне консульство України у Вроцлаві.

10-річний скрипаль із Польщі дав концерт для збору коштів добровольцеві АТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

За спостереженням Сергія, серед мешканців цього регіону майже відсутні проросійські настрої. Переважна більшість – усвідомлюють, що в Україні не громадянська війна, що це Росія напала на Україну, каже волонтер. Водночас він бачить негативну тенденцію: дуже багато поляків підтримують Україну лише на словах.

«Вони не відчувають, що результаті конфлікту на Донбасі безпека всієї Європи також опинилася під загрозою, – підсумовує Сергій.

Волонтерський рух «Операція «Маестро» придбав реанімобіль для парамедиків у зоні АТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Громадяни України та Польщі не завжди чують одне одного – директор консульства

Польща є однією з найбільш дружніх до України держав, однак нині відчувається гострий дефіцит комунікації між країнами і в медіапросторі, і на рівні простих громадян, констатує директор почесного консульства України у Польщі Артем Зозуля.

Думки людей, як і в Україні, відрізняються: залежно від того, хто яке телебачення дивиться. Проросійська пропаганда працює і тут
Артем Зозуля

«Думки людей, як і в Україні, відрізняються: залежно від того, хто яке телебачення дивиться. Проросійська пропаганда працює і тут, у західній Польщі. Росія вкладає в своїх лобістів у владі та в медіа великі кошти. Не скажу, що ця пропаганда є дуже ефективною, бо проросійські погляди у Вроцлаві й у регіоні мають одиниці. Однак є чимало людей, які налаштовані не те, щоб антиукраїнськи, а скоріше – байдуже до того, що відбувається в сусідній державі. Вони думають, що Польщі це мало стосується», – ділиться спостереженнями директор консульства.

Артем Зозуля наголошує: частина поляків загалом поінформована про події в Україні, але не розуміє деталей та дійсних причин тих подій, які тривають у сусідній державі.

«Коли почався Євромайдан – поляки думали, що українці повстали лише заради європейської інтеграції. Вони вважали, що українські громадяни просто знають, що у Європі жити краще через інвестиції та вищий рівень життя. І що саме заради цього люди місяцями стояли на морозі. Далеко не всі розуміли, що Україна бореться з диктатурою, і з впливом Кремля. Регулярної та доступної інформації про події в Україні жителі Євросоюзу не отримують», – вважає дипломат.

За словами Артема Зозулі, збільшувати поінформованість Польщі про Україну і навпаки мають українські урядові структури і громадські активісти. За словами директора почесного консульства, воно добровільно долучається до громадських ініціатив з євроінтеграції, не маючи якихось державних доручень чи спеціального фінансування. Так, консульство координує збір допомоги для українських Збройних сил і надає підтримку програмам українсько-польського обміну, які тривають в рамках проекту «Рік Європи в Україні».

Українців польського походження з Донбасу евакуюють до Польщі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Взаємні поїздки українських активістів до Польщі, а поляків – до України і налагодження взаємних контактів дадуть змогу обом суспільствам краще розуміти одне одного, вважає координатор проекту «Рік Європи в Україні» Кирило Животовський.

Більш тісні зв`язки між Україною і державами ЄС дадуть змогу протистояти інформаційній війні Кремля в умовах, коли політика українського уряду в цьому напрямку є не достатньо ефективною
Кирило Животовський

«Більш тісні зв`язки між Україною і державами ЄС дадуть змогу протистояти інформаційній війні Кремля в умовах, коли політика українського уряду в цьому напрямку є не достатньо ефективною. А невдовзі – допоможе європейським інвесторам не боятися працювати з Україною, а Україні – отримати більшу військово-технічну допомогу від Заходу», – зазначає Кирило Животовський.

Усі співрозмовники Радіо Свобода досить песимістично оцінюють здатність українського уряду ефективно протидіяти інформаційній війні Кремля та російському лобі в ЄС. Вони радять долучати до вирішення цієї проблеми громадські організації. Серед чинників, які можна використати для діалогу між суспільствами обох держав – велика кількість студентів, найманих працівників та переселенців з України в Польщі, а також те, що поляки традиційно доброзичливо ставляться до України, сприймаючи її як геополітичного союзника Польщі.

Також на цю тему:

Чи здатна Україна дати відсіч Росії в інформаційній війні?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:14:37 0:00

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG