Доступність посилання

ТОП новини

Ліків для допомоги ВІЛ-позитивним українцям вистачить до кінця червня – МОЗ


ВІЛ-позитивним українцям вистачить ліків для антиретровірусної терапії (АРТ-терапії) до кінця червня, заявляють у Міністерстві охорони здоров’я України.

МОЗ знайшло можливості забезпечити необхідними препаратами цих людей, повідомив заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець.

За його словами, проблеми з постачанням необхідних препаратів виникли взимку через коливання курсу іноземних валют і непроведення урядовими інституціями передоплати постачальнику ліків, згідно з положеннями закону України про здійснення державних закупівель. Постачальник навіть подав позов до суду, але на сьогодні сторони досягли порозуміння, додав Перегінець.

«І міністерство, і постачальник перебувають у договірних рамках, виконують свої зобов’язання на даний момент. Але, враховуючи, що на цей момент є цей позов, і ми не можемо не передбачувати кризову ситуацію, МОЗ разом з Українським центром контролю за захворюваннями, зусиллями фахівців і регіональних центрів СНІДу, ми гарантовано можемо забезпечити до кінця червня лікування цих пацієнтів», – пояснив представник МОЗ.

За його словами, вдалося перерозподілити препарати АРТ-терапії між пацієнтами у різних регіонах України. Але мова не йде про забезпечення необхідними препаратами ВІЛ-позитивних і хворих на СНІД українців, які мешкають на тимчасово окупованих територіях Донбасу і в анексованому Криму.

Тим часом, за даними Українського центру контролю за захворюваннями, Глобальний фонд боротьби з поширенням ВІЛ – СНІДу готовий надати Україні необхідні препарати, які має вистачити до кінця року.

Раніше глава благодійного фонду «Пацієнти України» Дмитро Шеребмей заявляв, що необхідні медикаменти для 20 тисяч ВІЛ-інфікованих України закінчаться вже наприкінці травня.

XS
SM
MD
LG