Доступність посилання

ТОП новини

Полякам у поверненні викрадених культурних цінностей допомагає інтернет


Мить повернення картини Франческо Гварді до Польщі (фото – www.mkidn.gov.pl)
Мить повернення картини Франческо Гварді до Польщі (фото – www.mkidn.gov.pl)

Польські міністерства «полюють» на втрачені під час Другої світової війни скарби культури у всьому світі

Варшава – Польща продовжує повертати на батьківщину втрачені під час Другої світової війни предмети матеріальної культури. Цим займаються польські міністерства культури та закордонних справ. Нові можливості у польських шукачів викрадених культурних цінностей з’явилися водночас із стрімким розвитком інтернету. Вони переконані, що поширення в світовій мережі зображень вкрадених шедеврів – це перший крок на шляху до їхнього повернення додому. З цією метою польський уряд профінансував створення віртуального музею втрачених скарбів культури.

ЗАВАНТАЖИТИ

Протягом останніх 20 років до Польщі повернулися кілька десятків цінних творів мистецтва, які були вивезені з країни під час Другої світової війни. Викрадені з польських музеїв і колекцій, згодом вони опинялися в різних країнах світу. Серед картин, які вдалося розшукати – «Єврейка з лимонами» авторства Олександра Геримського. Вона є однією з «візиток» польського малярства.

«Єврейка з лимонами» авторства Олександра Геримського (фото – www.mkidn.gov.pl)
«Єврейка з лимонами» авторства Олександра Геримського (фото – www.mkidn.gov.pl)

Справжньою перлиною серед шедеврів, які після тривалої перерви знову у Польщі – картина Франческо Гварді «Сходи до палацу». Вона повернулася до Національного музею у Варшаві минулого року, через сім десятиріч після того, як її вивезли до Німеччини. На сьогодні картина «Сходи до палацу» – одна з десяти найцінніших, які є в польських музеях.

«Сходи до палацу» Франческо Гварді (фото – www.mkidn.gov.pl )
«Сходи до палацу» Франческо Гварді (фото – www.mkidn.gov.pl )

Під час війни втрачено 70% «рухомої» культурної спадщини

Справу пошуку й повернення втраченого культурного надбання поляки вважають одним із пріоритетів національної культурної політики. Річ у тім, що в результаті Другої світової Польща втратила величезну кількість так званих рухомих об’єктів матеріальної культурної спадщини, тобто картин, скульптур, стародруків тощо. Про це Радіо Свобода розповідає Ельжбєта Роґовська, керівник відділу втрат періоду війни у польському Міністерстві культури та національної спадщини.

В результаті Другої світової війни Польща втратила 70 відсотків рухомої матеріальної культурної спадщини. З країни вивезли 516 тисяч творів мистецтва. Багато колекцій, переважно приватних, не були описані
Ельжбєта Роґовська

«Підраховано, що в результаті Другої світової війни Польща втратила 70 відсотків рухомої матеріальної культурної спадщини. Повоєнні дослідники встановили, що з країни вивезли 516 тисяч творів мистецтва. Та водночас вони наголошували, що йдеться тільки про найбільші пограбовані колекції з центральної Польщі. Багато колекцій, переважно приватних, не були описані», – сказала Роґовська.

Польські експерти наголошують, що серед втраченого – шедеври, створені Рафаелем, Брейгелем, ван Дейком, Матейком, Виспянським та іншими відомими у світі митцями.

Польські дипломати зупиняють аукціони, де продають вкрадене у Польщі

У перші повоєнні роки Польщі вдалося повернути додому невелику кількість викрадених творів мистецтва. Та в 1956 році внаслідок політичного рішення польської комуністичної влади процес пошуку й повернення пограбованого припинився. Після повалення в країні комунізму поляки знову почали шукати вкрадені під час війни в їхніх музеях і збірках культурні цінності. Починаючи з 1992 року, обліком об’єктів культури, втрачених під час війни, займаються польське Міністерство культури і національної спадщини за підтримки Міністерства закордонних справ.

При польському Міністерстві закордонних справ діє робоча група з питань реституції творів мистецтва, тобто їхнього повернення законним власникам. Член цієї групи, мистецтвознавець Моніка Кунке розповідає, що інформацію про те, де знаходяться зниклі культурні цінності вона та її колеги отримують з різних джерел, зокрема, від приватних осіб, колекціонерів, і значною мірою з інтернет-мережі.

Войцех Ковальский, повноважний представник міністра з питань реституції творів мистецтва каже, що процес повернення вкрадених культурних цінностей може тривати від кількох тижнів до кількох років. Це залежить від того, наскільки ці питання законодавчо врегульовані в конкретній країні. Він говорить, що картини, виявлені у США, до Польщі повертаються набагато швидше, ніж ті, які вдається знайти в європейських державах. Якщо в польському Міністерстві закордонних справ дізнаються, що на якомусь аукціоні продають викрадену з польського музею картину, то такий аукціон зупиняють дипломатичними зусиллями. Пізніше розпочинається переговорний процес щодо повернення твору мистецтва його законному власнику.

Ми нікому за ці твори не платимо. Оскільки це – об’єкти, які хтось отримав внаслідок пограбування під час війни
Войцех Ковальский

«Хочу наголосити, що ми нікому за ці твори не платимо, у зв’язку з чим це можна назвати класичною оперативною діяльністю, тобто нашою чи наших колег, чи наших диппредставництв. Може здаватися, що найпростіше було б викупити ці твори, уникаючи бюрократичної тяганини, та ми вважаємо, що оскільки це – об’єкти, які хтось отримав внаслідок пограбування під час війни, то ми взагалі не допускаємо дискусії на тему можливості купування такого твору», – говорить Ковальський.

Якщо переговори завершуються успішно, то твори мистецтва повертаються туди, звідки їх викрали під час війни – в музеї чи бібліотеки. Якщо картину викрали з приватної колекції, то міністерство просить власника, щоб цінна річ упродовж кількох років експонувалася в одному з державних музеїв.

Зображення вкраденого можна побачити на інтернет-сайті

Пошукам, поверненням, а також обліком зниклих під час війни культурних цінностей займається відділ втрат періоду війни у Міністерстві культури і національної спадщини Польщі. На даний момент працівники міністерства займаються поверненням до Польщі 56 творів мистецтва, зокрема з США, Німеччини, США, Росії, Італії та Великобританії. Міністерство веде загальнопольський електронний реєстр рухомої культурної спадщини, яка зникла під час Другої світової. На сьогодні у цій базі зареєстровано понад 60 тисяч втрачених предметів.

У реєстрі – 23 підрозділи , наприклад, малярство, скульптура, графіка, меблі, тканини, порцеляна, художнє скло, вироби з золота, монети і медалі, археологічні знахідки тощо. Зібрані працівниками міністерства дані публікуються на спеціально створеному інтернет-сайті. Біля зображення кожного предмета – його короткий опис. Крім цього, таку інформацію оприлюднюють на кількох міжнародних спеціалізованих сайтах. Нагромаджені дані публікують також у видавничій серії «Втрати польської культури». Кожен такий том видавці надсилають до польських і закордонних музеїв та установ, які проводять аукціони творів мистецтва. Каталоги з даними про втрачені культурні цінності отримують також польські посольства і консульства у різних країнах світу та установи, які вивчають долі творів мистецтва.

Ельжбєта Роґовська з Міністерства культури Польщі наголошує, що поширення інформації про втрачені скарби – це ефективний шлях до їх повернення на батьківщину.

Траплялося, що особи, які мають такий цінний предмет, побачили його зображення на нашій інтернет-сторінці. І самі до нас зверталися.
Ельжбєта Роґовська

«Більшість об’єктів, практично всі, повертаються саме таким чином. Траплялося, що особи, які мають такий цінний предмет, побачили його зображення на нашій інтернет-сторінці. Вони дізнавалися, що це – річ, викрадена з Польщі. І самі до нас зверталися. Таким чином нам вдалося повернути до Польщі дуже цінну картину «Портрет Кароля Подлєвського» авторства Яна Матейка, який упізнала приватна особа як річ, яку Польща шукає», – сказала Роґовська.

Втрачений музей відновлюють у віртуальному просторі

Чотири роки тому, польське Міністерство культури розпочало реалізацію проекту «Втрачений музей». За задумом, авторів ідеї проекту він мав би поглибити дискусію навколо долі втрачених скарбів культури. У міністерстві визнають, що не всі зниклі культурні цінності вдасться повернути в польські музеї. Втім, говорять експерти, варто подбати про те, щоб ці скарби, так би мовити, ментально повернулися на Батьківщину. Інакше кажучи, польське суспільство повинно знати не тільки про ті пам’ятки і твори мистецтва, які є в музеях країни, але й про ті, які були вивезені в роки війни.

З цією метою польський мінкульт створив своєрідну інтернет-виставку «Втрачений музей», де представлені втрачені, а також повернуті до Польщі предмети культури. Крім цього, міністерство організувало масштабну кампанію популяризації проекту. В рамках цієї програми було знято 50 коротких фільмів за участю відомих поляків, які розповідають про втрачені картини.

Інша ідея, яку реалізовують у проекті «Втрачений музей» – це символічне повернення вкрадених предметів у музейну експозицію раз на рік. Йдеться про дедалі популярнішу в Польщі «Ніч музеїв», коли вхід в усі музейні заклади – безкоштовний. Саме тоді у багатьох музеях влаштовують мультимедійні виставки тих шедеврів, які зникли. У польському Міністерстві культури вважають, що поширення зображення втраченої культурної цінності – це перший крок до її повернення в музей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG