Доступність посилання

ТОП новини

На ескалацію напруги Путін не наважиться (огляд преси)


Демонстрація режимом Путіна бойової готовності носить суто психологічну мету – експерти

Російсько-сепаратистські угруповання намагаються всіма силами посунути лінію фронту, однак їхні зусилля лишаються марними, констатують у Генштабі Збройних сил України. Експерти газети «Україна молода» намагаються спрогнозувати – піде Володимир Путін у наступ чи обмежиться демонстрацією сили на кордоні. Адже, як пише видання, упродовж останніх кількох місяців Росія передала сепаратистам понад тисячу одиниць важкого озброєння. А численні війська, що дислокуються у прикордонних зонах на території Росії, здатні увірватися на територію України в стислі терміни, як це сталося минулого року в Криму. Утім, більшість військовий експертів вважає, що бойова готовність Росії носить суто психологічну мету і на ескалацію напруги Путін не наважиться.

Тижневик «Країна» переконує, що окупація Донбасу російськими військами малоймовірна, бо користі від Донбасу для Путіна – жодної, натомість збитки – колосальні: зруйнована економіка, люмпенізоване населення, міжнародні санкції, а головне – остаточна втрата України, яка без Донбасу має куди кращі шанси реформуватися та європеїзуватися, аніж із ним. Такий сценарій гіпотетично можливий, але тільки у рамках ширшого походу на «київську хунту». Такий похід може початися безпосередньо з Росії. Для цього потрібна якась масштабна провокація – на кшталт підриву житлових будинків у Москві від імені міфічного «Правого сектора». А може – з «Новоросії», де Харків знову стане столицею альтернативної, «справжньої» України – як це було 1918 року за сприяння московських більшовиків. Цей новий «український» уряд знову може попросити московських сюзеренів про допомогу, тож тим, можливо, й візиток Яроша на руїнах московських будинків розкидати не доведеться. Цей варіант можливий, проте технологічно складний і за побічними наслідками вкрай непевний. Тижневик наголошує, що Україна не має шансів виграти в Путіна за жодним із цих двох сценаріїв і тому повинна запропонувати свій, асиметричний. У найзагальніших рисах він полягає у згоді визнати незалежність Донбасу. Про те, на яких умовах йдеться в статті «Що може стати кошмаром для Путіна».

План відторгнення Криму, поза сумнівом, готувався не один рік і не тільки у військовій сфері. Передусім населення півострова піддавалося цілеспрямованому й масованому пропагандистському впливу. І весь цей час керівництво України робило вигляд, що нічого загрозливого там не відбувається. Чи можна було українцям протистояти агресії Кремля? Про це розповідає газета «Україна молода».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG