Доступність посилання

ТОП новини

Російські в’язні будуватимуть стадіони для ЧС-2018 з футболу?


Стадіон «Лужники» на реконструкції, Москва, липень 2014 року
Стадіон «Лужники» на реконструкції, Москва, липень 2014 року

Депутат Держдуми запропонував зміни до Кримінального кодексу, які б дозволяли в’язням працювати на державних, приватних чи публічних підприємствах

Депутат російської Держдуми від правлячої партії «Єдина Росія» Олександр Хінштейн запропонував зміни до Кримінального кодексу Росії, які б дозволили працевлаштувати тисячі ув’язнених, зокрема, на будівництві обʼєктів чемпіонату світу з футболу у Росії 2018 року. Російські правозахисники загалом підтримують ініціативу, однак, дехто скептично ставиться до такої праці ув’язнених.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Зміни, запропоновані російським депутатом Олександром Хінштейном, дозволять ув’язненим з колоній-поселень і засудженим до примусових робіт працювати «в іншій місцевості». Зараз вони мають право працювати винятково у межах виправних установ, повідомляє російська газета «Коммерсант».

Депутат розповів виданню, що ув’язнених зможуть наймати державні, приватні чи публічні компанії, де б в’язні займалися різноманітною працею. Наприклад, вони могли б будувати об’єкти й інфраструктуру чемпіонату світу з футболу, який відбуватиметься у Росії у 2018 році, зазначив депутат.

За даними російської Федеральної служби виконання покарань (ФСВП), цього року у 218 колоніях-поселеннях покарання відбувають майже 40 тисяч людей.

Ув’язнені перестануть бути рабами – Лєвшиц

Лідер російського руху «За права людини» Лев Пономарьов вважає цю ініціативу правильною, адже ув’язнені вже працюють у колоніях, але зараз там, за його словами, застосовується «рабська праця» і в’язні отримують дуже низькі зарплати.

Для захисту прав людей, які відбувають покарання важливо, щоб вони працювали за власним бажанням, а їхню роботу могли контролювати правозахисники.

Головне, щоб не було примусової праці. Щоб ті люди, які відмовляються працювати, щоб вони мали можливість відмовитися
Лев Пономарьов

«Головне, щоб не було примусової праці. Щоб ті люди, які відмовляються працювати, щоб вони мали можливість відмовитися. Якщо ці дві умови будуть виконані, добровільна праця, друге – під контролем правозахисників, то мені здається, ця ініціатива цілком позитивна», – сказав він у бесіді з Радіо Свобода.

Крім того, зміни до Кримінального кодексу могли б розширити вибір роботи для ув’язнених, адже багато хто з них хоче працювати, але наразі не має такої можливості.

Активіст руху «Русь сидящая», який займається правами ув’язнених, Микола Лєвшиц назвав ініціативу Хінштейна правильною. За його словами, для ФСВП люди, які відбувають покарання, є, перш за все, дешевою робочою силою, яку структура хотіла б контролювати власноруч.

Звільнення ув’язнених залежить виключно від адміністрації колонії або установи, у яких вони відбувають покарання, що робить із них «рабів», вважає Лєвшиц.

«Якби це було прописано у законі, що він виконав три норми і на три дні собі скоротив термін – це одне. А мотивації у таких людей досить небагато. Неважливо, скільки цеглин він за день поклав: сто чи триста», – сказав він.

Поправки Хінштейна могли б покращити ситуацію, і, зокрема, Лєвщиц сподівається, що вони, все ж таки, будуть схвалені Держдумою.

«Вони дають якісь послаблення, дають можливість людям працювати, отримувати якусь копійчину та, все-таки, перестати бути рабами», – сказав він.

«Морально неправильно»

Однак Лєвшиц категорично не підтримує ідею того, щоб ув’язнені допомагали будівництву об’єктів чемпіонату світу з футболу. На його думку, це б виглядало доволі дивно в очах світової громадськості, адже Росія має величезні можливості, окрім як будувати стадіони завдяки в’язням. Крім того, вважає Лєвшиц, уболівальники також не отримали б задоволення від такого чемпіонату.

«Це абсолютно жахливий факт. Напевно, бути присутнім на таких стадіонах, знаючи, що вони побудовані силами ув’язнених, це, напевно, з моральної точки зору досить неправильно та тяжко», – сказав він.

Але Пономарьов не бачить проблеми у тому, щоб в’язні були залучені до будівництва спортивних об’єктів.

«Яка різниця, що вони будують. Якщо ці люди добровільно йдуть на будівництво, працюють там і отримують зарплату нормальну, людську... Головне, що це трошки змінює умови», – сказав він.

Пономарьов зазначив, що на його думку, чемпіонат світу з футболу не мав би проводитися у Росії, але це вже інша тема дискусії.

«Це справа зарубіжжя. Якщо вони твердо скажуть, що Росія після того, як окупувала Україну, не має права проводити чемпіонат світу… Але це не моя проблема, а проблема міжнародного спортивного співтовариства», – сказав він.

Прес-секретар оргкомітету чемпіонату світу з футболу «Росія-2018» відповів Радіо Свобода, що коментарі пресі давати можуть лише міністр спорту країни Віталій Мутко, якого призначили головою оргкомітету, та генеральний директор організації Олексій Сорокін. Обидва на момент написання статті перебували за кордоном і не могли відповісти на запитання Радіо Свобода.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG