Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз не повинен вести нечесної гри щодо наближення України та Грузії – Фюле


Екс-комісар Фюле шкодує, що ЄС далі не дає Україні, Грузії та Молдові «світла в кінці тунелю»

Євросоюз не повинен вести нечесної гри щодо наближення України, Грузії та Молдови і надати їм «світло в кінці тунелю». Про заявив колишній комісар ЄС з політики сусідства та розширення Штефан Фюле, виступаючи у Європарламенті на круглому столі з перспектив розширення та поглиблення інтеграції ЄС на період до 2025 року.

«Якщо кажемо, що готові допомогти східним сусідам, то чому не використовуємо щодо них наш наймогутніший важіль – розширення», – зазначає Фюле.

«Саміт у Ризі не надто просунув нас у найважливішому питанні: якщо ми кажемо «А», що означає: ми готові допомогти нашим сусідам на Сході зблизитися з нами, то чи готові ми сказати і «Б», тобто, скористатися нашим наймогутнішим важелем для поліпшення й модернізації цих країн? Важелем, який називається «розширення», –додав він.

Фюле зауважує, що «надавши Грузії та Україні в 2008-му перспективу приєднання до НАТО, ми змінили правила гри».

«Ми тоді взяли зобов’язання, але одразу провалилися в наданні їм плану дій для набуття членства. Ще тоді Путін спитав: «Ви справді хочете приєднати Україну, цю штучну державу»? А що сталося з Грузією через пару місяців ми пам’ятаємо, – зазначає Фюле.

«От тоді нас упіймали на блефуванні, на нечесній грі. Не хочу, щоб це повторилося знову, але і нині в ЄС ми кажемо цим державам: так, ми знаємо шлях, готові йти ним разом з вами. І, водночас, не спроможні запалити їм світла в кінці тунелю», – підсумовує колишній комісар ЄС з політики сусідства та розширення.

21 і 22 травня у Ризі відбувся саміт учасників програми Євросоюзу «Східне партнерство», на якому Україна сподівалася спочатку отримати безвізовий режим із ЄС, а потім хоча б визначену дату, коли він міг би бути запроваджений. У спільній заяві за підсумками саміту ЄС заявив про готовність надати безвізовий режим Україні та Грузії у разі, якщо про це буде позитивний звіт Єврокомісії наприкінці цього року.

Ризький саміт не зафіксував у підсумковій заяві положення про «європейську перспективу» України, натомість у документі зазначено, що учасники саміту визнають «європейські прагнення і європейський вибір» України, Грузії та Молдови.

XS
SM
MD
LG